Inte bara morötter finns helt till för er skull – ni självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och andra som ställer om.

Det är ni som gör det riktiga och otroligt viktiga – men stundtals slitsamma – arbetet med att skapa något nytt. Det är för er skull som projektet finns – och där vill inte bara morötter vara ert stöd och ett synliggörande. Du kan ta del av projektet på flera sätt. Du kan läsa reportage, delta i workshops, bli en mecenat, bli intervjuad eller arrangera workshop där du bor.


Läs reportage

Som utforskar livet som självhushållare i den industriella civilisationens* sista dagar. Vad behöver en egentligen för att leva ett bra självhushållande liv på landsbygden? Hur kan vi bygga nya gemenskaper? Vilka nya myter och berättelser behöver ersätta de gamla? Och vilka värderingar och tankemönster hade vi gärna lämnat kvar i staden? Reportagen baserar sig på intervjuer med självhushållare i Sörmland, Östergötland och Småland.

Läs reportage här

* Den du lever i om du lever i Sverige.Delta i workshop

Bli ledsagad i den inre omställningen till det nya som behöver växa fram. Hur är det egentligen att befinna sig i mellanrummet mellan det som håller på att dö och det nya som växer fram? Vad är vårt bidrag till att skapa den världen som vi önskar? Och hur kan vi bidra och samtidigt leva med lätthet – utan att känna att vi bär ansvaret över världen på våra axlar? Välkommen att utforska de här frågorna tillsammans med inte bara morötter.

Läs mer om workshopsBli en mecenat*

* En mecenat är en person eller organisation som ekonomiskt eller på andra sätt främjar konst, litteratur eller andra kulturyttringar.
– Wikipedia

Inte bara morötter är ett community-finansierat utforskande av livet som självhushållare. När du stödjer projektet så möjliggör du att utforskandet kan fortsätta. Projektet är helt beroende av mecenater som stödjer projektet finansiellt – man kan säga att det är en slags community-supported writing. Det är en anspelning på community-supported agriculture (CSA); eller andelsjordbruk på svenska.

Läs mer om att bli en mecenat härBidra i en gåvoekonomi

Här kan du se vad inte bara morötter har behov av och vad du kan bidra med i en gåvoekonomi. Önskelistan visar de behov som inte är finansiella – materiella ting och tjänster. Den här listan är dynamisk och ändras allt eftersom.

Läs mer härBli intervjuad

Nyfiken på att vara med i skriv- och fotoprojektet Inte bara morötter? Håller du med om att självhushållning inte bara handlar om att det är roligt att odla morötter? Att självhushållning handlar om något helt annat?

Läs mer härBjud in till workshop

Bli ledsagad i den inre omställningen till det nya som behöver växa fram. Hur är det egentligen att befinna sig i mellanrummet mellan det som håller på att dö och det nya som växer fram? Vad är vårt bidrag till att skapa den världen som vi önskar? Och hur kan vi bidra och samtidigt leva med lätthet – utan att känna att vi bär ansvaret över världen på våra axlar? Välkommen att utforska de här frågorna tillsammans med ”inte bara morötter”.

Läs mer härSkriv med inte bara morötter

Kommer snart!
Under 2018 så kommer den community-finansierad reportageboken ”Inte bara morötter: Självhushållningens skäl och själ” att publiceras – om det finns tillräckligt med mecenater som stödjer projektet på denna sida samt på en crowdfunding-kampanj som kommer att lanseras juni 2018. I samband med lanseringen av kampanjen så kommer inte bara morötter att skicka ut en inbjudan till alla med jord under naglarna därute som också utforskar livet som självhushållare. Du kan bidra med reportage, essäer, krönikor, prosa, poesi och illustrationer. Håll utkik.

Läs mer härHänder i projektet

Just nu i det community-finansierade utforskandet och livet i en gåvoekonomi.


Läs mer…

Creative Commons
Allt publicerat på intebaramorotter.se är fritt att dela under Creative Commons licens 4.0

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.
Vad innebär det här?

Licensen Creative Commons erkännande, dela lika innebär att du tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare, skapa nya verk på ditt verk, så länge de anger att du är upphovsman. Om det skapas nya verk utifrån ditt verk så ska dessa verk spridas och licensieras med samma licens, alltså nya verk ska spridas under samma villkor.

Alla nya verk som skapas utifrån ett verk som har den här licensen ska ha samma licens, som ursprungsverket.

Läs hela licenstexten

Kontakt

Jag som ligger bakom denna webb heter Sofia Nygren. Jag är en oberoende skribent, workshopledare och biodlare.

Skriv till: sofia.nygren@intebaramorotter.se
Krampan gård 3,
647 92 Mariefred
Eller ring: 073-8131559

Org.nr: 861002-1621 (enskild firma)

Jag är också del av Omställningsbyrån – ett nätverk för frilansar inom omställning. Läs mer på: omstallningsbyran.se

Skriv till mig

Kontakta mig om du vill arrangera workshop, bli intervjuad av mig, publicera ett reportage, bjuda in mig att hålla föredrag, ställa ut mina foton i en utställning, vill att jag skriver en krönika i din tidning, eller bara ta en kaffe. Allt gott, Sofia

Få månadsbrev