Nyfiken på att vara med? Projektet följer ett 20-tal självhushållarna genom intervjuer, fotograferande och etnografiskt arbete. Hittills har 11 personer intervjuats i Södermanland, Östergötland och Småland.

INTE BARA MORÖTTER handlar om oss självhushållare. Och hur det verkligen är att vara självhushållare. Projektet utforskar vilka drivkrafter som ligger bakom självhushållning. För självklart odlar vi inte morötter bara för att vi tycker det är så roligt. Självhushållning handlar om något helt annat. Kanske en medvetenhet om det ohållbara och temporära i det industriella samhället? Eller kanske ett sökande i hur en som människa kan göra mindre våld på världen runt omkring? Kanske insikten att det inte bara behövs små steg mot ett ”klimatsmartare” liv – utan det behövs tas ett helt kliv ut ur det nuvarande paradigmet?

Men när vi vet att vi behöver ta ett steg i en helt ny riktning – och vi samtidigt behöver ha en fot kvar i det gamla – så skapar klivet en splittring. Den ena foten är i en framtid som vi förr eller senare kommer att behöva anpassa oss till. Den andra foten är kvar i en nutid. En nutid som ibland är väldigt påtaglig och som vi behöver hantera. Vi behöver på ett sätt leva i två paradigm samtidigt. Hur känns det?


PROJEKTETS UPPLÄGG

Projektet innehåller workshops, intervjuer och skrivande. Periodvis blir det mer av det ena eller det andra. Intervjuperioderna varvas med skrivperioder, som varvas med mer intensiva workshopsperioder. Jag går även igenom intervjumaterial och fältanteckningar genom en typ av etnografisk analys, då jag verkligen vill undersöka på djupet hur det är att befinna sig i mellanrummet mellan två berättelser. Hur det är att befinna sig i omställningen från den gamla berättelsen om industrisamhällets förträfflighet – till berättelserna om hur vi kan leva istället. Reportage egenpubliceras löpande på www.intebaramorotter.se. Reportagen samlas också förhoppningsvis i tryckt bokform eller bokserie. Workshops hålls också löpande.


VEM ÄR DU?

DSC_0187_lowsaturation

Jag vill prata med dig som känner igen dig i beskrivningen av hur det kan vara att vara självhushållare. Du kanske bor ensam, du kanske bor med din familj, du kanske bor i ett kollektiv. Ni kanske har en arbetsgemenskap eller en boendegemenskap. Kriteriet är att ni ska hålla på med självhushållning och bo på landsbygden någonstans i Sverige, samt känna igen er i bilden som målas upp ovan.

Ni kanske precis har flyttat ut från en stad, eller så har ni bott på landsbygden under en längre tid. Ni kanske har varit i kontakt med Omställning Sverige [omställning.net], eller hittar er inspiration på Alternativ.nu. Ni kanske är anknutna till Wwoof (World Wide Organisation of Organic Farms), eller så balanserar ni mellan självförsörjning och lönearbete. Ni kanske har en stark gemenskap runt omkring er – där ni får och ger bort varor och tjänster i bygden ni bor i – eller så känner ni er isolerade. Ni kanske är så gott som självförsörjande hela året, eller så försöker ni starta en verksamhet som är bra i ett framtida samhälle.


VART KOMMER DET ATT PUBLICERAS?

hens2

Jag kommer utforska de här frågorna genom reportage med löpande publicering på denna webb. Reportagen publiceras också i en bokserie i Tidningen Åter. Förhoppningen är också att reportagen samlas i en bokserie.

Jag skriver inte för någon tidning och får inte finansiering någon annanstans ifrån än av de mecenater som stödjer projektet. Allt jag skriver eller fotograferar kommer utifrån en egen intention av att det är viktigt. Förutom att publicera reportage på den här webbplatsen, så kommer jag också att publicera foton på projektets Facebook-sida. Jag skriver dessutom reflektioner och rapporter varje vecka med vad som händer i projektet. Varje månad skickas det också ut ett månadsbrev per e-post med samlade reflektioner, vad som händer i projektet och inbjudningar.

Om du blivit intervjuad så får du självklart läsa igenom ett reportage innan publiceras någonstans, ifall du önskar det. Ifall inte alla på gården är intresserade av att ta del av projektet eller synas på bild, så tar jag självklart hänsyn till det.

Ifall något annat publiceringsforum blir aktuellt än de ovan nämnda, som publicering i en tidning, så kan du komma att få en förfrågan om att vara med där också. Det är såklart helt okej att tacka nej.


HUR ANSÖKER JAG?

Om du känner dig träffad av beskrivningarna av hur det är att vara självhushållare, bor i ovan nämnda landskap och är nyfiken på att vara med i projektet, så skicka gärna ett meddelande. Jag kommer då att se om det passar in i projektet. Jag  prioriterar bland annat så stor spridning av människor som möjligt och att platsen ligger geografiskt lägligt för projektet. Jag kommer sen att kontakta de som passar inom ramen för projektet för att boka in en telefonintervju. Det här för att jag ska få en klarare bild av vem du är och för att du ska kunna ställa frågor. Om allt känns bra så bokar vi en ett besök som är mellan 3-5 dagar långt. Vissa personer kan jag komma att kontakta för ett återkommande besök en period senare. De fyra intervjuperioderna pågår under 2017-2019.

Skicka ett meddelande i formuläret nedan, så kontaktar jag dig. Meddelandet som du skriver kommer inte att synas på hemsidan, utan skickas som ett direktmeddelande till mig.


DESSA INBJUDNINGAR FINNS UTE JUST NU

 

Creative Commons
Allt publicerat på intebaramorotter.se är fritt att dela under Creative Commons licens 4.0

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.
Vad innebär det här?

Licensen Creative Commons erkännande, dela lika innebär att du tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare, skapa nya verk på ditt verk, så länge de anger att du är upphovsman. Om det skapas nya verk utifrån ditt verk så ska dessa verk spridas och licensieras med samma licens, alltså nya verk ska spridas under samma villkor.

Alla nya verk som skapas utifrån ett verk som har den här licensen ska ha samma licens, som ursprungsverket.

Läs hela licenstexten

Kontakt

Jag som ligger bakom denna webb heter Sofia Nygren. Jag är en oberoende skribent, workshopledare och biodlare.

Skriv till: sofia.nygren@intebaramorotter.se
Krampan gård 3,
647 92 Mariefred
Eller ring: 073-8131559

Org.nr: 861002-1621 (enskild firma)

Jag är också del av Omställningsbyrån – ett nätverk för frilansar inom omställning. Läs mer på: omstallningsbyran.se

Skriv till mig

Kontakta mig om du vill arrangera workshop, bli intervjuad av mig, publicera ett reportage, bjuda in mig att hålla föredrag, ställa ut mina foton i en utställning, vill att jag skriver en krönika i din tidning, eller bara ta en kaffe. Allt gott, Sofia

Få månadsbrev