Nyfiken på att vara med? Projektet följer självhushållare genom intervjuer, fotograferande och etnografiskt arbete. Hittills har runt 20 personer intervjuats i Södermanland, Östergötland, Småland, Skåne, Gotland och Ångermanland.

INTE BARA MORÖTTER handlar om oss självhushållare. Och hur det verkligen är att vara självhushållare. Projektet utforskar vilka drivkrafter som ligger bakom självhushållning, för självklart odlar vi inte morötter bara för att vi tycker det är så roligt. Självhushållning handlar om något helt annat. Kanske en medvetenhet om det ohållbara och temporära i det industriella samhället? Eller kanske ett sökande i hur en som människa kan göra mindre våld på världen runt omkring? Kanske insikten att det inte bara behövs små steg mot ett ”klimatsmartare” liv – utan det behövs tas ett helt kliv ut ur det nuvarande paradigmet?

Men när vi vet att vi behöver ta ett steg i en helt ny riktning – och vi samtidigt behöver ha en fot kvar i det gamla – så skapar klivet en splittring. Den ena foten är i en framtid som vi förr eller senare kommer att behöva anpassa oss till. Den andra foten är kvar i en nutid. En nutid som ibland är väldigt påtaglig och som vi behöver hantera. Vi behöver på ett sätt leva i två paradigm samtidigt. Hur känns det?

Den amerikanska författaren Charles Eisenstein kallar det här glappet för ’the space between stories’. När vår civilisation går igenom den här omvälvande omställningen, så blir gamla svar på våra frågor som ”Vem är jag?” ”Vad är viktigt? ”Hur ska en leva livet?” ”Hur fungerar världen?” ”Vad är en människa?” ”Vad är verkligt?” förlegade. Vi vet att det tidigare sättet att leva inte går längre – men hur kan vi göra på ett annat sätt? Det här utforskar projektet INTE BARA MORÖTTER.

PROJEKTETS UPPLÄGG

Projektet INTE BARA MORÖTTER innehåller intervjuer, fotograferande, skrivande av reportage och workshops.

Vissa perioder är jag resande reporter ute i fält på självhushållargårdar på heltid. Då bor jag allt från 2 dagar upp till 2 veckor på varje gård och följer med i det vardagliga livet. Jag hänger på och fotograferar er vardag när ni arbetar med självhushållning. En eller fler gånger under besöket så sätter vi oss ner för en djupintervju. Den här spelas också in för att kunna användas i framtida poddavsnitt till en INTE BARA MORÖTTER-podd. Din gästfrihet med mat och husrum är din gåva till projektet.

Perioderna ute i fält varvas med skrivperioder hemma. Bildmaterialet bearbetas och ljudmaterialet redigeras. Jag analyserar intervjumaterial och fältanteckningar etnografiskt, då jag verkligen vill undersöka på djupet hur det är att befinna sig i mellanrummet mellan två berättelser. Jag skriver sedan tematiska reportage om livet som självhushållare.

Workshops i Aktivt Hopp hålls löpande i mån av tid och baserat på vart i landet jag befinner mig.
Jag är också frilansreporter i Omställningsbyrån och skriver kortare artiklar med fokus på omställning och självhushållning ur ett bredare perspektiv. Det här gör jag också löpande i mån av tid och baserat på vart i landet jag befinner mig.


VEM ÄR DU?

DSC_0187_lowsaturation

Jag vill prata med dig som känner igen dig i beskrivningen av hur det kan vara att vara självhushållare. Du kanske bor ensam, du kanske bor med din familj, du kanske bor i ett kollektiv. Ni kanske har en arbetsgemenskap eller en boendegemenskap. Kriteriet är att ni ska hålla på med självhushållning och bo på landsbygden någonstans i Sverige, samt känna igen er i bilden som målades upp i början av texten.

Ni kanske precis har flyttat ut från en stad, eller så har ni bott på landsbygden under en längre tid. Ni kanske känner er som en del av omställningsrörelsen, hittar er inspiration i Tidningen Åter eller är en av de 167 gårdar i Sverige som är anknutna till organisationen Wwoof. 

Ni kanske balanserar självförsörjning och lönearbete. Ni kanske har en stark gemenskap runt omkring er – där ni får och ger bort varor och tjänster i bygden ni bor i – eller så känner ni er isolerade. Ni kanske är så gott som självförsörjande hela året, eller så försöker ni starta en verksamhet som är bra i ett framtida samhälle.


VART KOMMER DET ATT PUBLICERAS?

hens2

Jag kommer utforska de här frågorna genom reportage med publicering på denna webb. Reportagen publiceras också i en reportageserie i Tidningen Åter.

Jag skriver inte för någon specifik tidning och får inte finansiering någon annanstans ifrån än av de mecenater som stödjer projektet. Allt jag skriver eller fotograferar kommer utifrån en egen intention av att det är viktigt. Förutom att publicera reportage på den här webbplatsen, så kommer jag också att publicera foton på projektets Facebook och Instagram. Fyra gånger per år skickas det ut ett nyhetsbrev per e-post med samlade reflektioner, vad som händer i projektet och inbjudningar.

Om du blivit intervjuad så får du självklart läsa igenom ett reportage innan publiceras någonstans, ifall du önskar det. Ifall inte alla på gården är intresserade av att ta del av projektet eller synas på bild, så tar jag självklart hänsyn till det.

Ifall något annat publiceringsforum blir aktuellt än de ovan nämnda, som publicering i en tidning, så kan du komma att få en förfrågan om att vara med där också. Det är såklart helt okej att tacka nej.


JA, DET HÄR LÅTER INTRESSSANT…

Om du känner dig träffad av beskrivningarna av hur det är att vara självhushållare och är nyfiken på att vara med i projektet, så skicka gärna ett meddelande. Jag kommer då att se om det passar in i projektet. Jag  prioriterar bland annat att platsen geografiskt passar in i min resplan samt så önskar jag så stor spridning av olika människor som möjligt. Jag kommer sen att kontakta de som passar inom ramen för projektet för att boka in en telefonintervju. Det här för att jag ska få en klarare bild av vem du är och för att du ska kunna ställa frågor. Om allt känns bra så bokar vi en ett besök som är mellan 2 dagar och 2 veckor långt. Vissa personer kan jag komma att kontakta för ett återkommande besök en period senare. Intervjuperioderna pågår under 2017-2020.

Skicka ett meddelande i formuläret nedan, så kontaktar jag dig. Meddelandet som du skriver kommer inte att synas på hemsidan, utan skickas som ett direktmeddelande till mig.

[pirate_forms]