– Det handlar inte om att det är roligt att odla morötter. Det är inte därför vi gör det här.

Ungefär en sådan här fras har återkommit igen och igen under åren när jag pratat med vänner och bekanta som har sysslat med självhushållning. Jag tror att många känner igen sig. För självhushållning handlar om något helt annat. Kanske en medvetenhet om det ohållbara och temporära i det industriella samhället? Eller kanske ett sökande i hur en som människa kan göra mindre våld på världen runt omkring? Kanske insikten att det inte bara behövs små steg mot ett ”klimatsmartare” liv – utan det behövs tas ett helt kliv ut ur det nuvarande paradigmet? Under 2017-2019 så undersöker projektet ”Inte bara morötter” de här frågorna på gårdar, hus och torp på landsbygden i Sverige.


Publicerat om projektet i media

18 maj 2018. “Jakten på det goda livet” av Erik Inge, Sörmlandsbygden.

1 november 2017. “Hon utforskar självhushållning – på cykel” av Abigail Sykes, Landets Fria Tidning

13 oktober 2017. “AVSNITT 12: ATT CYKLA MED INTE BARA MORÖTTER”. Poddcasten “Gröna fingrar – Svart jord: en podd om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet på landsbygden” av Matilda Forsärla och Mimmi Forsell.


Sagt i sociala medier


Kontakt

Jag som ligger bakom Inte bara morötter heter Sam Nygren. Jag har sedan 2010 hängett mig åt självhushållning och omställning. Jag skriver inte för någon tidning eller för något politiskt parti. Jag håller workshops för alla dem som försöker ta steg mot att skapa något nytt i vår industriella civilisations sista dagar.

Allt arbete sker genom gåvodonation så att alla som behöver kan ta del av detta arbete. Det här gör jag helt ur min egen känsla att det behövs. Jag har länge själv cirklat kring frågan om hur en kan leva ett bra liv – som är självhushållande – och där en medvetenhet om det temporära i industrisamhället finns. Jag är utbildad kognitionsvetare med ett tvärvetenskapligt perspektiv på människans tänkande (bl.a. psykologi, antropologi, lingvistik, neurovetenskap, filosofi m.m.) och hur människan förhåller sig till (och blir påverkad) av sin omvärld.

Epost: sam.nygren@intebaramorotter.se
Adress: Bokavägen Bokahall 91, 61274 Grytgöl

Org.nr: 861002-1621

Läs mer om mig


Inte bara morötter publicerar reportage…

…som utforskar livet som självhushållare i den industriella civilisationens* sista dagar. Vad behöver en egentligen för att leva ett bra självhushållande liv på landsbygden? Hur kan vi bygga nya gemenskaper? Vilka nya myter och berättelser behöver ersätta de gamla? Och vilka värderingar och tankemönster hade vi gärna lämnat kvar i staden? Reportagen baserar sig på intervjuer med självhushållare i Sörmland, Östergötland, Småland, Västernorrland och Gotland.

Läs mer om reportage

* Den du lever i om du lever i Sverige.


Inte bara morötter leder workshops…

Bli ledsagad i den inre omställningen till det nya som behöver växa fram. Hur är det egentligen att befinna sig i mellanrummet mellan det som håller på att dö och det nya som växer fram? Vad är vårt bidrag till att skapa den världen som vi önskar? Och hur kan vi bidra och samtidigt leva med lätthet – utan att känna att vi bär ansvaret över världen på våra axlar? Välkommen att utforska de här frågorna tillsammans med inte bara morötter.

Läs mer om workshops


Inte bara morötter är ett community-finansierat utforskande…

…av livet som självhushållare. När du stödjer projektet så möjliggör du att utforskandet kan fortsätta. Ta del av projektet genom att bli en mecenat*, få månadsbrev, bjud in till workshop, bli intervjuad, skriv i projektet eller bidra i en gåvoekonomi. Projektet är helt beroende av mecenater som stödjer projektet finansiellt – man kan säga att det är en slags community-supported writing. Det är en anspelning på community-supported agriculture (CSA); eller andelsjordbruk på svenska. Inte bara morötter är mitt sätt att vara i tjänst för världen. Alla reportage och annat material publiceras fritt för vem som helst att ta del av under licensen Creative Commons 4.0.

Läs om att stödja projektet här

* En mecenat är en person eller organisation som ekonomiskt eller på andra sätt främjar konst, litteratur eller andra kulturyttringar. Ordet mecenat härleds till den romerska statsmannen Maecenas, som var en frikostig gynnare av författare och konstnärer.