Skriv upp dig här för att få info om framtida kurser och workshops i Aktivt hopp:


Eventuella inplanerade workshops:

Vill du tillsammans med andra likasinnade prata om vad det innebär att leva ett självhushållande liv på landsbygden? Det finns fortfarande platser kvar på distanskursen Självhushållningens inre resa. Sök senast 31 maj.

Nästa livesamtal har jag bjudit in Abigail Sykes för att prata om framtidsvisioner – livet efter oljan. Samtalet spelas in och kommer senare släppas som podd. För att lyssna live tisdag 22 augusti gå med i Inte bara morötters community på Discord.

Imorgon börjar livesamtalen genom Inte bara morötter. De spelas in och kommer senare släppas som podd. För att lyssna live så gå med i Inte bara morötters nystartade community på Discord.

Vill du tillsammans med andra reflektera över den inre omställningen som det innebär att börja med ett mer självhushållande liv på landsbygden? ⁠⁠Förlängd ansökningstid till distanskursen Självhushållningens inre resa – sök senast 1 juni!

Plötsligt händer det… Under 2017 startade projektet Inte bara morötter av mig, Sam Nygren. Under 2021 tog reportageresan slut med intervjuer hos omställare på landsbygden och reportage publicerade i Tidningen…

I september startar Självhushållningens inre resa där du under 32 veckor får vrida och vända på vad det innebär att leva ett omställande liv. Sök senast 15 april.

Sam Nygren puttar fram monstret på scenen och får nya sätt att tänka kring livet efter oljan. Tre tankesätt som gör dig mindre stressad inför en omvärld där vi inte längre har tillgång till den billiga energin.

Den 21 februari i år var jag en gäst på finska Hanken School of Economics podcast. Jag pratar om statusen på ”the-back-to-the-land movement” i Sverige idag, delar insikter från intervjuprojektet ”Inte bara morötter” och delar med mig av mina tankar om framtiden. Avsnittet är på engelska. Välkommen att lyssna!

Tack, du är nu registrerad på nyhetsbrevet! Här är en länk till inspelning av lunchseminarium ”Självhushållarens inre resa” 13 april 2022 (33min). Du kommer också få reda på via mail…

Sam Nygren, frilansjournalist och folkhögskolelärare, listar:
3 drivkrafter till självhushållning
3 svårigheter
6 saker i livet som självhushållare som ger värde
(33 min)

Här samlas alla workshops som arrangeras.

Online workshops i Aktivt hopp

Under åren 2017-2020 gavs workshops i inre omställning och Aktivt hopp genom projektet Inte bara morötter. Under våren 2020 gick de över till att vara online genom videoverktyget Zoom. Vår erfarenhet var att det gick att glömma bort skärmen och hitta oväntat djup även om vi är fysiskt långt ifrån varandra.

Vi fortsätter under 2021 med online workshops i Aktivt hopp. Skriv upp dig på nyhetsbrevet för att få info om kommande workshops:

Mer om online workshops i Aktivt hopp…

Världen går genom en omvälvande omställning. Många människor pendlar mellan oro, ångest, stress och sorg. På samma gång pågår det fortfarande en klimatkris och ekologisk kris. I juni 2018 kom en SOM-undersökning där det kom fram att 6 av 10 svenskar är mycket oroade över klimatförändringar och miljöförstöring. Sedan dess har ännu fler fått upp ögonen för klimatkrisen och det sjätte massutrotandet av arter.

  • Hur ska vi som människor hantera alla de kriser och det omtumlande paradigmskifte vi är inne i?
  • Hur kan vi hantera svåra känslor om den framtid vi är på väg mot?
  • Hur kan vi skapa en kraft i allt detta – där vi föreställer oss den framtid vi längtar och drömmer om – och hittar vår väg framåt i den riktningen?
  • Hur kan vi bidra och samtidigt leva med lätthet – utan att känna att vi bär ansvaret över världen på våra axlar?

Vem är workshopen till för?
Workshopen är till för dig som också tror att en annan värld är möjlig. Du kanske ibland kan fastna i uppgivenhet, ilska eller sorg när du ser riktningen världen är påväg åt, men vill inte stanna där. Workshopen är till för gamla som unga, män som kvinnor.

Vad innehåller en workshop?
I den här workshopen används metoden aktivt hopp. Det är både ett par glasögon att se världen genom men också en serie övningar som ger andra perspektiv på den här svåra tiden vi lever i. Aktivt hopp skiljer sig från passivt genom att vi inte alls behöver vara optimistiska, utan det handlar istället om att identifiera vad vi hoppas på och sedan ta steg i den riktningen.

Alla övningar genomsyras också av medveten närvaro med inslag av korta meditationer och fokus på djupt lyssnande – både på dig själv och i samtal. Du får också med dig tre berättelser om vår tid som fungerar som ett ramverk för att förstå vad som händer i världen.

Workshopen innehåller upplevelsebaserade övningar. Under workshopen skapas ett tillåtande rum där vi går igenom övningarna individuellt och i smågrupp. Du behöver inte sedan tidigare vara bekant med begrepp som omställning, aktivt hopp, cirkelpraktik eller djupt lyssnande, utan bara komma med ett öppet sinne och vara beredd på en resa.

Vad kostar det?
Workshopen är donationsbaserad för att alla ska kunna delta oavsett ekonomisk situation. Du ger en gåva i slutet av workshopen genom Swish eller en säker kortbetalning på webbsida. Alla donationer tas tacksamt emot oavsett om det är 15 kr eller 255 kr. Det är uteslutande donationer från tidigare deltagare som gjort denna workshop möjlig.

Bakgrund
Aktivt Hopp grundar sig i metodiken The work that reconnects som spritt sig över världen efter att den amerikanska aktivisten Joanna Macy startade rörelsen på 60-talet. Metodiken grundar sig i modern psykologi, djupekologi och buddhistisk filosofi. Aktivt hopp är en metod som används flitigt inom omställningsrörelsen.

Vem leder denna workshop?
Sam Nygren, frilansjournalist och facilitator med fokus på omställning på landsbygden och inre omställning. Har sedan 2017 hållit workshops i aktivt hopp och är en del av nätverken Aktivt Hopp och Omställningsbyrån.


Sagt av tidigare deltagare på workshops:

Jennie

Deltagare på online workshop i Aktivt hopp

”Ännu en fin zoomkväll 🙂 Vad bra ni är! Verkligen! Det här kändes minst lika bra som en vanlig workshop; på ett sätt ännu bättre eftersom jag har enklare för att koncentrera mig när det är få störningsmoment som ljud och rörelser. Helt enkelt ett koncept som passar mig!”

Stina Kullingsjö

Deltagare på workshop i Aktivt hopp

Vad är din känsla efter workshopen?
”Det är väl hopp istället för hopplöshet, tänker jag. Mer att jag kan se att det finns en öppning och känna att vi är många tillsammans, att det går att förändra, att göra någonting i situationen. Det ingav ju nån slags tro på eller lugn, något som gör att man känner sig stödd och hjälpt.”

Kristina Lindgren

Deltagare på workshop i Aktivt hopp

”Ljus i mörkret på Sam Nygrens workshop i Aktivt hopp idag. Rummet fylldes av djupt engagerade deltagare. Inspiration och en hoppingivande metodik för tuffa tider.”

Nadia

Deltagare på online workshop i Aktivt hopp

”Intressant, tänkvärt och helt nytt för mig! Jag är imponerade över att det skapades en väldigt fin stämning och över hur ni använde zoom. Inte bara föreläsning på zoom utan att ni tog fasta på vad zoom är bra på och använde det för att göra upplevelsen bättre ex breakout rooms med okända som man svishades in i och försvann ut från där man hade förtroliga samtal. Plus alla pauser och möjlighet att landa emellan. Jag brukar vara uppjagad efter sena webinarier men det här gick jag utifrån lugn som en filbunke!”

Tomas Agnemo

Deltagare på workshop i Aktivt hopp

”Igår deltog jag på en workshop om hur vi kan känna hopp trots klimatoro och klimatångest.
Även om klimatapokalypsen kommer så behöver jag känna hopp och gemenskap kring att vi är flera som delar samma oro, som vill prata om den och agera. Varmt tack till Sam Nygren för ditt engagemang och för att du ger hopp.”

Lotta Taskinen

Deltagare på workshop i Aktivt hopp

”Det var nyttigt att prata med främmande människor om så djupa saker. Och att vi roterade runt var jättebra. I början satt jag med en kille jag kände. Det var roligt att prata med honom, men det var ännu nyttigare att prata med helt främmande människor om så djupa saker och höra vad de har att tänka och tycka.”


Vill du att din förening, ditt omställningsinitiativ, din folkhögskola eller ditt företag ska få en workshop i Aktivt hopp?

Roligt, det löser vi. Jag ger uppskattade workshops online genom videoverktyget Zoom. Ni behöver inte ha någon teknisk erfarenhet av Zoom eller sedan tidigare vara bekanta med begrepp som omställning eller aktivt hopp. Workshopen är donationsbaserad med en flytande prisskala. Det behöver bli minst 20 deltagare – men jag hjälper till att sprida ordet om det behövs.

Jag som faciliterar heter Sam Nygren. Med mig har jag också en teknikvärd. Jag har sedan 2010 aktivt arbetat med att ställa om mitt eget liv och varit engagerad i den svenska omställningsrörelsen. Jag är utbildad kognitionsvetare med ett tvärvetenskapligt perspektiv på människans tänkande (bl.a. psykologi, antropologi, lingvistik, neurovetenskap, filosofi m.m.) och hur människan förhåller sig till och blir påverkad av sin omvärld.

Jag har i två år fördjupad mig i metodiken Aktivt hopp och faciliterat workshops runt om i hela Sverige. Jag är del av det svenska nätverket för workshopledare inom aktivt hopp samt del av Omställningsbyrån – ett nätverk för frilansar inom omställning. Jag är också praktiserande vipassana-meditatör.

Kontakta mig via formuläret nedan:


Ett urval av tidigare workshops

INSTÄLLD Aktivt hopp i Eskilstuna 15 mars 2020

Bor du i Sörmland? Den 15 mars 2020 håller jag en hel dags workshop kring metoden och förhållningssättet Aktivt hopp i Eskilstuna. Under den här workshopen går vi igenom konkreta övningar som hjälper oss att vara realistiska om nuläget – samtidigt som vi frågar oss; vilken värld längtar vi efter?
I samarbete med Studiefrämjandet i Eskilstuna och tillsammans med min Aktivt hopp-kollega Kristina Lindgren.

September 2019. Workshop: Berättelser om omställning och den nya gröna vågen tillsammans med Maria Ehnrström-Fuentes, Omställningskonferens i Umeå med temat Dialoger om framtider bortom tillväxt, 21-22 september 2019

Februari 2019. Workshop: Aktivt Hopp, gästlärare i kursen Ekobruk på Hola Folkhögskola, 17 februari 2019

November 2017. Workshop i Aktivt Hopp i Katrineholm.

Oktober 2018. Workshop: Berätta om omställning, tillsammans med Abigail Sykes, Omställningskonferensen i Malmö, 5-7 oktober 2018

April 2017. Cirkelledare i Aktivt Hopp i Linköping.