INTE BARA MORÖTTER är helt och hållet möjligt tack vare alla mecenater som stödjer projektet. Jag försöker så långt det går erbjuda mitt arbete med projektet som en gåva. Det är mitt sätt att vara i tjänst för världen.

Projektet synliggör de som gör det otroligt viktiga, men stundtals slitsamma, arbetet med att ställa om sitt sätt att leva och skapa något nya sätt att vara som inte sliter på jorden. Projektet följer och stödjer självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och andra som ställer om.

Jag – Sofia Nygren – försöker så långt det går erbjuda mitt arbete som en gåva. Jag lägger upp de utforskande reportagen online utan en betalvägg eller krav på någon motprestation. Workshops och föredrag ger jag också så långt det går som en gåva. Det här är möjligt tack vare alla projektets mecenater. Det är ni som gör att det viktiga arbetet kan fortsätta. INTE BARA MORÖTTER är ett community-finansierat utforskande av självhushållningens skäl och själ; en typ av community-supported writing eller gräsrotsfinansierad journalistik.


Sagt av några av projektets vackra mecenater…

Tack <3

Tack för workshop!

Tack för bra o viktig artikelserie i tidningen Åter

Tack för workshopen

Workshop i Bagis. Tack!!!

Aktivt hopp! Tack för en fin workshop

Ser fram emot framtida artiklar.

Keep up the good work!

Tack så mycket!

Tack till en sådan som du.

Jag – Sofia Nygren – som ligger bakom INTE BARA MORÖTTER när jag kelar med en killing på gården Gröönsgård i Småland.

Bli en månadsmecenat

Du kan välja mellan fyra nivåer beroende på hur mycket du vill och kan ge varje månad. Du får i gengäld – förutom att du stödjer ett projekt som du tror på – ett antal sätt att ta del av projektet som bara månadsmecenater får. Du kan när som helst ändra din valda nivå eller avsluta att vara månadsmecenat. Det kommer ett mejl med mer info om det praktiska för den som skriver upp sig. Om du önskar få något hem i brevlådan så skriv också din adress (annars behövs den inte). Läs mer om de olika nivåerna längre ner på sidan.

Med kärlek <3

// Sofia


“En mecenat är en person eller organisation som ekonomiskt eller på andra sätt främjar konst, litteratur eller andra kulturyttringar. Ordet mecenat härleds till den romerska statsmannen Maecenas, som var en frikostig gynnare av författare och konstnärer.”

– Wikipedia

Bli en GÖDSELSPRIDARE!

Stöd projektet med 15 kronor i månaden

Missförstå mig rätt, du är visserligen full av skit – men också nödvändig för att få fin mylla så att fina morötter kan gro. Det du bidrar med är grunden till ALLT.

När du stödjer projektet så möjliggör du…

 • Att det community-finansierat utforskandet av självhushållningens skäl och själ kan fortsätta.
 • Fortsatta intervjuer och samtal hos självhushållare på torp & gårdar i Sverige.
 • Att utforskande reportage kan publiceras fritt för vem som helst att läsa helt utan kostnad.
 • Att workshops kan hållas i hela Sverige till ett lägre pris eller genom principen av gåvoekonomi.
 • Att ett nyhetsbrev skickas ut 4 ggr per år. Det innehåller peppande ord till dig som självhushållare, inbjudningar till workshops, länkar till reportage som har publicerats och annat som händer i projektet inte bara morötter.

Bli en SÅMASKIN!

Stöd projektet med 35 kronor i månaden

Nu börjar vi tala kvantitet – det som du bidrar med är att få mängd i det hela. Effektivt, rationellt, storartat! Du är oundbärlig.

 • På den är nivån så får du också alla nummer av Tidningen Åter* hem i brevlådan. Tidningen Åter handlar om praktisk kunskap om självhushållning; skriven av entusiaster för entusiaster. Inte bara morötters artikelserie lägger in en till dimension i tidningens innehåll. Hittills finns reportagen i nummer 2/18, 3/18 och 4/18.

* Alla nummer av Tidningen Åter som Inte bara morötters-artikelserie finns med i. Endast för de som inte redan är prenumeranter på tidningen Åter. Bara ett nummer per person.

Bli en TRÄDGÅRDSMÄSTARE!

Stöd projektet med 65 kronor i månaden

Shit – du kan verkligen det här med morötter. Du ser komplexiteten och hur allting samspelar. Du förstår att ensam inte är stark – och att vi alla behöver vara med och bidra till att skapa en vackrare och mer harmonisk värld.

 • De nummer av Tidningen Åter där reportageserien med INTE BARA MORÖTTER är med.
 • På den här nivån får du också ett par INTE BARA MORÖTTER-bivaxdukar hemskickade i brevlådan varje år.* Dukarna använder du i köket istället för plast över mat, bunkar, ost m.m. De är gjorda av ekologisk lintyg eller återbrukad bomull. Dukarna gjorda av lintyg är handtryckta med screentryck. Bivaxet kommer från egen bigård och är kemikaliefritt. Handdiska dukarna under ljummet vatten efter användning, låt torka och återanvänd. Håller sig fräscha ungefär ett år.

*De som blir månadsmecenater under december 2018 eller januari 2019 får bivaxduken hem i brevlådan i slutet av januari. Annan tid på året så kan bivaxduken dröja upp till två månader, beroende på om jag är ute i fält på gårdar och inte har möjlighet att skicka just då.

Bli en ANDELSJORDBRUKARE!

Stöd projektet med 125 kronor i månaden

Du är min idol. Inte bara fixar du skörden till själv – genom det som du bidrar med så gör du också att andra får ta del av skörden. Du tar det hela till en helt ny nivå. En gudomlig nivå. Namaste.

 • De nummer av Tidningen Åter där reportageserien med INTE BARA MORÖTTER är med.
 • Ett par INTE BARA MORÖTTER-bivaxdukar hemskickade i brevlådan en gång per år.
 • På den här nivån så får du också nyhetsbrevet hemskickat i brevlådan. Skriv din adress när du donerar så skickas alla framtida brev direkt hem till dig.
 • Du får också möjlighet att bjuda in mig att hålla valfri workshop eller samtalscirkel oavsett hur många deltagare som kommer. Workshopen hålls enligt principen av donationer. Kontakta mig så pratar vi vidare eller läs mer om workshops här.

Ge en engångsdonation

Ge en enskild donation. Kanske för en workshop du varit på? Eller ett reportage du läst? Kanske vill du ge en större engångssumma? 

Donera genom Swish på: 070-2650797
Sätt över direkt på bankkonto: 9159-063175-9 (Skandiabanken)
Donera valfritt belopp genom PayPal (tar kort)

Ange gärna ‘Inte bara morötter’ när du ger. Skriv ‘anonym’ om du önskar ge donationen anonymt. Ange också din epost om du önskar få nyhetsbrev med info om vad som händer i projektet.”Att vara självförsörjande innebär inte bara att man gör sin egen mat och dryck. Vi borde också alla sträva efter att utveckla andra talanger och bidra på alla möjliga sätt till det sociala livet omkring oss. Ju mer vi ger, desto mer kommer vi att få tillbaka. Och tänk så mycket roligare vi kan ha med en underhållning som inte är massproducerad av en industri.”

– John Seymour

Till sist om det här med intention…

Jag gör inte det här för att tjäna pengar. Vilket betyder att jag är oändligt tacksam för de som idag stödjer mig helt utifrån att de också tycker att INTE BARA MORÖTTER behövs. Som stödjer mig finansiellt eller på annat sätt – som ger av sin tid, ger mat, husrum och inte minst kärlek och uppmuntran. Ifall du också vill vara med i utforskandet av självhushållningens själ – så tar jag tacksamt emot det som du kan ge <3. Det är ni mecenater som gör att det här projektet kan fortsätta. Det är i sin essens verkligen ett community-finansierat utforskande. Eller stöd inte bara morötter på något sätt – kanske donera lokalproducerad mat, rekommendera föreningar och verksamheter att anordna “Inte bara morötter”-workshops eller något helt annat? Psst… jag har skrivit en önskelista.

Det här med vilken intention du ger är dock viktigt. Med de här intentionerna så får du ge en gåva. För att du…

 1. Tror på projektet och vill stödja det
 2. Tror på mitt – Sofia Nygrens – arbete och vill stödja det
 3. Vill att andra ska ha fått en upplevelse eller erfarenhet som du har fått; av att läsa ett reportage, av att bli intervjuad eller av att deltagit i en workshop

Om du har dessa intentioner med att ge så önskar jag – vänligt men bestämt – att du inte ger en gåva till projektet.

 1. För att du vill ”göra rätt för dig”
 2. För att du vill vara snäll mot mig som står bakom – Sofia Nygren
 3. För att du känner dig tvungen eller tror att det förväntas av dig

Tack för visad hänsyn!

All kärlek <3
Sofia