INTE BARA MORÖTTER är helt och hållet möjligt tack vare alla mecenater som stödjer projektet. Projektet synliggör de som gör det otroligt viktiga, men stundtals slitsamma, arbetet med att ställa om. Det är en gåva till den stora omställningen vi befinner oss i.

Projektet följer självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och andra som ställer om.

Gåvorna går helt och hållet till att fortsätta att synliggöra omställare på landsbygden i Sverige. När du stödjer projektet så möjliggör du bland annat…

  • Fortsatta intervjuer och samtal hos självhushållare på torp & gårdar i Sverige.
  • Att utforskande reportage kan publiceras fritt för vem som helst att läsa helt utan kostnad.
  • Att workshops kan hållas i hela Sverige till ett lägre pris eller genom principen av gåvoekonomi.
  • Att ett nyhetsbrev skickas ut ett par gånger per år.

”En mecenat är en person eller organisation som ekonomiskt eller på andra sätt främjar konst, litteratur eller andra kulturyttringar. Ordet mecenat härleds till den romerska statsmannen Maecenas, som var en frikostig gynnare av författare och konstnärer.”

– Wikipedia

Bli en månadsmecenat


Mer information

För att stödja projektet så välj mellan fyra nivåer beroende på hur mycket du vill och kan ge varje månad. Du får i gengäld – förutom att du stödjer ett projekt som du tror på – ett antal sätt att ta del av projektet som bara månadsmecenater får. Du kan när som helst ändra din valda nivå eller avsluta att vara månadsmecenat. Det kommer ett mejl med mer info om det praktiska för den som skriver upp sig. Om du önskar få något hem i brevlådan så skriv också din adress (annars behövs den inte).

Tackgåva: Tidningen Åter

För de som stödjer projektet med 35 kronor i månaden eller mer

Tidningen Åter handlar om praktisk kunskap om självhushållning; skriven av självhushållare för självhushållare. Som tackgåva kan du få de nummer av Tidningen Åter* som Inte bara morötters-reportageserie finns publicerad i. Hittills finns reportagen i nummer 2/18, 3/18, 4/18, 1/19, 2/19, 3/19, 1/20. Endast för de som inte redan är prenumeranter på tidningen Åter. Bara ett nummer per person. Gäller endast inom Sverige.

Tackgåva: Bivaxdukar

För de som stödjer projektet med 65 kronor i månaden eller mer

Dukarna använder du i köket istället för plast över mat, bunkar, ost m.m. De är gjorda av återbrukad bomull, bivax och kåda. Handdiska dukarna under ljummet vatten efter användning, låt torka och återanvänd. Håller sig fräscha ungefär ett år. Ett par bivaxdukar skickas hem i brevlådan varje år. Gäller endast inom Sverige.


Ge en engångsdonation

Du kan också ge en enskild donation. Kanske för en workshop du varit på? Eller ett reportage du läst?

Donera genom Swish på: 070-2650797
Sätt över direkt på bankkonto: 9159-063175-9 (Skandiabanken)
Donera valfritt belopp genom PayPal (tar kort)

Ange gärna ‘Inte bara morötter’ när du ger. Skriv ‘anonym’ om du önskar ge donationen anonymt. Ange också din epost om du önskar få nyhetsbrev med info om vad som händer i projektet.

Ord från några av INTE BARA MORÖTTERS mecenater

Tack för tröstande texter

Tack för fina texter i Åter!

Tack <3

Tack för workshop!

Tack för bra o viktig artikelserie i tidningen Åter

Workshop i Bagis. Tack!!!

Aktivt hopp! Tack för en fin workshop

Ser fram emot framtida artiklar.

Keep up the good work!

Tack så mycket!

Tack till en sådan som du.

Du fyller verkligen ett tomrum med dina reportage. Det är inte lätt att skapa en helt ny livsstil med nya ideal. Vi behöver prata om hur vi vill leva och där är dina reportage en tankeväckare.
Så tack för ditt arbete, och fortsätt med det du gör!


Jag kelar med en killing på gården Gröönsgård i Småland.

Brev från mig bakom

Jag – Sam Nygren – försöker så långt det går erbjuda mitt arbete som en gåva. Jag lägger upp de utforskande reportagen online utan en betalvägg eller krav på någon motprestation. Workshops och föredrag ger jag också så långt det går som en gåva. Det här är möjligt tack vare alla projektets mecenater. Det är ni som gör att det viktiga arbetet kan fortsätta. INTE BARA MORÖTTER är ett community-finansierat utforskande av självhushållningens skäl och själ; en typ av community-supported writing eller gräsrotsfinansierad journalistik.

Jag gör inte det här för att tjäna pengar. Vilket betyder att jag är oändligt tacksam för de som idag stödjer mig helt utifrån att de också tycker att INTE BARA MORÖTTER behövs. Som stödjer mig finansiellt eller på annat sätt – som ger av sin tid, ger mat, husrum och inte minst kärlek och uppmuntran. Ifall du också vill vara med i utforskandet av självhushållningens själ – så tar jag tacksamt emot det som du kan ge <3. Det är ni mecenater som gör att det här projektet kan fortsätta. Det är i sin essens verkligen ett community-finansierat utforskande. Eller stöd inte bara morötter på något sätt – kanske donera lokalproducerad mat, rekommendera föreningar och verksamheter att anordna ”Inte bara morötter”-workshops eller något helt annat? Psst… jag har skrivit en önskelista.

Det här med vilken intention du ger är dock viktigt. Med de här intentionerna så får du ge en gåva. För att du…

  1. Tror på projektet och vill stödja det
  2. Tror på mitt – Sam Nygrens – arbete och vill stödja det
  3. Vill att andra ska ha fått en upplevelse eller erfarenhet som du har fått; av att läsa ett reportage, av att bli intervjuad eller av att deltagit i en workshop

Om du har dessa intentioner med att ge så önskar jag – vänligt men bestämt – att du inte ger en gåva till projektet.

  1. För att du vill ”göra rätt för dig”
  2. För att du vill vara snäll mot mig som står bakom – Sam Nygren
  3. För att du känner dig tvungen eller tror att det förväntas av dig

Tack för visad hänsyn!

All kärlek <3
Sam