Plötsligt händer det…

Under 2017 startade projektet Inte bara morötter av mig, Sam Nygren.

Under 2021 tog reportageresan slut med intervjuer hos omställare på landsbygden och reportage publicerade i Tidningen Åter.

Under 2022 startade första kursomgången av Självhushållningens inre resa på Gamleby folkhögskola. Den har varit efterlängtad och omtyckt. Jag har blivit överväldigad av hur fina ord som sagt om kursen. När jag frågat har kursdeltagare bland annat sagt det här:

”Oerhört bra kurs! Passar de som redan är självhushållare, har planer att bli självförsörjande eller alla som vill reflektera om ett nytt sätt att leva på. Kursen är verkligen vad man behöver för att kunna lämna den ’gamla berättelsen’ eller för att kunna må bra/ bättre på väg mot nya systemet. Kursen hjälper mig att ta mig genom jobbiga perioder och se ljust på framtiden. Kursen ger insikt i potentiella fällor, svårigheter men handlar även om värderingar som tar en till en bättre framtid. Oerhört viktigt kurs!”

”Kursen är en fantastisk mötesyta där vi deltagare både har kunnat lära oss mycket om tillståndet som världen befinner sig i, människans psykologiska mekanismer och sätt att reagera när vi ställs inför dessa insikter, vad vi som individer och grupp kan göra och mycket mer. Att deltagarna finns utspridda i hela landet, och det stora ålderspannet på deltagarna, är mycket berikande. Redan från första träffen blev kursen för mig en trygg plats att möta mina egna känslor kring hur jag vill ta mig an de utmaningar som vi som civilisation skapat och nu står inför, och också höra andras perspektiv på detta.”


Under 2023 kommer kursen fortsätta men denna gång på Vimmerby folkhögskola.

Samtalen under vintern har dock varit så berikande så nu vill jag ännu ha mer. Och jag tror att fortsatt behov finns därute av att utforska det omställande livet på landsbygden.

Har många möjliga fortsättningar på Inte bara morötter i huvudet. Men nu undrar jag:

Vad blir du mest nyfiken på?

Vad har du mest behov av?


Livesamtal med eftersnack

Jag bjuder in en omställningsvän för att dyka in i livet som omställare – där du är inbjuden att lyssna live, kommentera och delta i ett eftersnack med andra omställare.


Podcast: Inte bara morötter

Nio intervjuer med omställare på landsbygden inspelade 2019-2020 i Västernorrland, Gotland och Småland som släpps som podd. Bland annat med Thorsten Laxvik, Emma Nyman, Robert Hall, Mimmi Rosell och Matilda Forsärla. Samt inspelningar av livesamtalen om livet som omställare på landsbygden (se ovan).


Digitalt community för omställare

Få ett community att hålla i handen när du börjar – eller fortsätter – med din självhushållning. Till exempel genom programmet Discord där man kan prata i röstkanaler med andra personer, förutom vanlig chatt i text.


Webbkurser om omställningslivet på landsbygden

Kurser att göra i sin egen takt på webben. Skulle kunna vara

  • Börja med självhushållning på landsbygden
  • Samförsörjning på landsbygden
  • Personlig hållbarhet i självförsörjningen
  • Planera din självhushållning

Mentorprogram: Omställare är mentorer till varandra

Inspiration från den brittiska omställningsrörelsen. Ett sätt att ge varandra support i omställandet.


Reportagebok: Inte bara morötter

Reportageresan släpps som en bok. Arbetstitel: Inte bara morötter – självhushållning på landsbygden. Finns mer material med foton och intervjuer än det blivit reportage till Tidningen Åter, så boken kommer ha nya reportage och nya kapitel.


Översatta övningar och meditation från Work That Reconnects

Ett svenskt resursbibliotek med översättningar av praktiker från Work that Reconnects (Aktivt hopp). Alla resurser fria att använda och dela så länge som källan anges.

Kommentera gärna. Vad tycker du?

Sam Nygren Aktuella inbjudningar, Inbjudan

2 Replies

  1. Vore så intressant att möta såna som jag, som är ”urbana nomader” *som flyttat runt pga av jobb* under sitt yrkesverksamma liv men som nu valt att bosätta sig till 100 procent på landsbygden o medvetet valt att downshifta. Finns vi representerade , vi, som har möjlighet att fortsätta vara aktiva , nu på heltid, inom omställningsrörelsen , vi runt 60 och över , som oxå lever mitt i samtal om annat sätt att flrhålla sig tilk vår existens, än den gängse normen ?

    1. Ni finns! Och vilken resurs ni är!

      Jag ska snart göra en ingång på webbsidan till det digitala communityt på Discord – så där kan du träffa likasinnade. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *