Vill du tillsammans med andra likasinnade prata om vad det innebär att leva ett självhushållande liv på landsbygden? Kanske håller du på att ta de första stegen dit? Eller så har du levt så ett bra tag och vill fördjupa dig i hur det går att få långsiktigt hållbart?

Välkommen då att söka till kursen Självhushållningens inre resa på Vimmerby folkhögskola. Det finns fortfarande några platser kvar. Kursen är helt på distans, under vinterhalvåret och på 25 procent. Kursstart 7 oktober 2024. Sista ansökningsdag 31 maj. Kursen är studiemedelsberättigad.

Om tidigare kursomgångar av Självhushållningens inre resa på Vimmerby och Gamleby folkhögskola har deltagare bland annat sagt det här

”Kursen är över all min förväntan. Kursen vågar ta fram alla sidor av självhushållningen och ett större grepp inte bara det härliga ytliga. Jag känner igen mig i studiematerialet men har också fått många aha upplevelser och insikter.”

”Kursen har varit fantastisk! Läsning och videor/ljudfiler har varit mycket intressanta och något att ta med sig vidare. Jag har skrivit och skrivit och kommer att ha min anteckningsbok som en ”visionsbok” att spara och bläddra i och läsa igen.”

”Jag rekommenderar kursen! Det är ett så bra perspektiv att göra just den inre resan. Att få kombinera självhushållning med personlig utvecklig är perfekt. I andra sammanhang upplever jag att det är antingen det ena eller det andra, alltså antingen går jag en kurs i personlig utveckling eller i självhushållning. Här är det båda!”

⁠”Kursen tar upp mycket viktiga frågor – kanske några av de viktigaste frågorna överhuvudtaget för vår tid – och ger utrymme för reflektion och funderingar.”⁠⁠

”Jag hade förväntat mig att kursen skulle vara bra men den har verkligen överträffat förväntningarna! Trodde det skulle vara svårt att ha bra diskussioner digitalt men det gick ju jättebra. Jag var mest intresserad av boken från början men det slutade med att det är träffarna som gett mig mest.”

”För att kunna utveckla hållbarhet på riktigt är det viktigt med inre hållbarhet och nätverk. Kursen ger många möjligheter till reflektion och olika verktyg för att orka i längden och undvika vanliga fällor. Det är en kurs som alla som vill bli mer självhushållande, eller ställa om till ett mer hållbart liv på vilket sätt som helst, borde gå.”

”Kursen lyckas skapa riktig folkhögskolekänsla helt digitalt. Med folkhögskolekänsla menar jag ärliga samtal, delning, och tillåtelse.”

”Jag rekommenderar kursen för att den har varit väldigt väl strukturerad, genomtänkt och givande. Sam är en mycket bra lärare som har gjort den här kursen, han har gjort mycket bra övningar och har lett övningarna med respekt och ödmjukhet.”

Kursen består av fem block

  1. Den stora omställningen
  2. Kriserna och kollapserna
  3. Samförsörjning och gemenskap
  4. Visioner och projektverktyg
  5. Personlig hållbarhet

En röd tråd under kursen

kommer vara boken ”Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen” av Joanna Macy och Chris Johnstone. Du kommer att få läsa eller lyssna på boken samt få göra övningar själv eller tillsammans med andra på våra träffar. Även kursen i sin helhet är designad utifrån spiralen av Aktivt hopp.

När du lämnar kursen kommer du bland annat ha…

… reflekterat över din omställningsresa och din egen roll i omställningen
… utforskat vägar till mer gemenskap

brutit ner hur en samförsörjning skulle kunna se ut på din plats
… en riktning för din fortsatta omställningsresa
… fått olika konkreta verktyg och prövat nya sätt att lägga upp ditt eget självhushållningsarbete
… fler stödstrukturer som gör din självhushållande livsstil långsiktigt hållbar

… ett nätverk av likasinnade

Läs mer och ansök på Vimmerby folkhögskolas hemsida

Sam Nygren Aktuella inbjudningar, Inbjudan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *