Ta del av en workshop online – där vi skapar ett rum för inre krishantering och påbörjar en resa från kris till kreativitet.

Datum? Torsdag 23 april 2020, 14:00 – 16:00
Hur? Genom Zoom
Anmälan?
Anmäl dig genom Eventbrite senast 22/4Världen går genom en omvälvande omställning. Ett coronavirus sätter världen som vi känner den i gungning och det normala blir rubbat när samhällen stänger ner. Helt plötsligt har vi en ekonomisk kris. Många människor pendlar mellan oro, ångest, stress och sorg.

På samma gång pågår det fortfarande en klimatkris och ekologisk kris. I juni 2018 kom en SOM-undersökning där det kom fram att 6 av 10 svenskar är mycket oroade över klimatförändringar och miljöförstöring. Sedan dess har ännu fler fått upp ögonen för klimatförändringar och en ny rörelse med demonstrationer för klimatet har spridit sig.

Hur ska vi som människor hantera alla dessa kriser och den omtumlande tid vi är inne i? Hur kan vi hantera svåra känslor om den framtid vi är på väg mot? Och hur kan vi skapa en positiv kraft i allt detta – där vi föreställer oss den framtid vi längtar och drömmer om – och hittar vår väg framåt i den riktningen?

I den här workshopen används metoden aktivt hopp. Det är både ett par glasögon att se världen genom men också en serie övningar som ger andra perspektiv på den här svåra tiden vi lever i. Aktivt hopp skiljer sig från passivt genom att vi inte alls behöver vara optimistiska, utan det handlar istället om att identifiera vad vi hoppas på och sedan ta steg i den riktningen.

Alla övningar genomsyras också av medveten närvaro med inslag av korta meditationer och fokus på djupt lyssnande – både på dig själv och i samtal. Du får också med dig tre berättelser om vår tid som fungerar som ett ramverk för att förstå vad som händer i världen.

Vem är workshopen till för?

Workshopen är till för dig som också tror att en annan värld är möjlig. Du kanske ibland kan fastna i uppgivenhet, ilska eller sorg när du ser riktningen världen är påväg åt, men vill inte stanna där. Workshopen är till för gamla som unga, män som kvinnor.

Vad innehåller en workshop?

Workshopen innehåller upplevelsebaserade övningar. Under workshopen skapas ett tillåtande rum där vi går igenom övningarna individuellt och i smågrupp. Du behöver inte sedan tidigare vara bekant med begrepp som omställning, aktivt hopp, cirkelpraktik eller djupt lyssnande, utan bara komma med ett öppet sinne och vara beredd på en resa.

Vad kostar det?

Workshopen är donationsbaserad för att alla ska kunna delta oavsett ekonomisk situation. Du ger en gåva i slutet av workshopen genom Swish eller en säker kortbetalning på webbsida. Alla donationer tas tacksamt emot oavsett om det är 15 kr eller 255 kr. Det är uteslutande donationer från tidigare deltagare som gjort denna workshop möjlig.

Bakgrund

Aktivt Hopp grundar sig i metodiken The work that reconnects som spritt sig över världen efter att den amerikanska aktivisten Joanna Macy startade rörelsen på 60-talet. Metodiken grundar sig i modern psykologi, djupekologi och buddhistisk filosofi.

Aktivt hopp är en metod som används flitigt inom omställningsrörelsen.

Vem leder denna workshop?

Sam Nygren, frilansjournalist och facilitator med fokus på omställning på landsbygden och inre omställning. Har sedan 2017 hållit workshops i aktivt hopp och är en del av nätverken Aktivt Hopp och Omställningsbyrån.


Abigail Sykes, journalist, lärare och översättare. Del av Omställningsbyrån.

Vem arrangerar?

Workshopen ges genom projektet Inte bara morötter.

Kontakt: Sam Nygren, sam.nygren@omstallningsbyran.se
, 073-8131559


Reportageprojektet ”Inte bara morötter” är berättelsen om de som skapar något nytt bortom det industriella tillväxtsamhället. Projektet synliggör och stödjer omställare på landsbygden. Det drivs av frilansjournalisten Sam Nygren och är community-finansierat. Det är inte knutet till någon organisation, tar inte emot stipendier eller försöker passa in i någon mall. Alla workshops och reportage är möjliga tack vare donationer från tidigare deltagare eller läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *