Projektet Inte bara morötter vill visa omvärlden vad som pågår. Att vi är många i Sverige som faktiskt tar världens problem och framtid på blodigaste allvar. Så allvarligt så att vi väljer att ställa om hela våra liv – kanske flytta ut från staden där vi haft ett välbetalt arbete och en identitet i vårt yrkesliv – till landsbygden för att hålla på med självhushållning. Och det är inte för att det ”är så roligt att odla morötter”. Vi bryr oss. Och vi är redo att släppa taget om nuvarande paradigm som gör våld på världen runt omkring oss.

>> Läs reportagen här


       


”We’re in a time where the normal is coming unhinged.” – Charles Eisenstein


                     


Jag som ligger bakom Inte bara morötter heter Sam Nygren och är en oberoende skribent. Jag har i flera år hängett mig åt självhushållning och omställning. Jag skriver inte för någon tidning eller för något politiskt parti. Det här gör jag helt ur min egen känsla att det behövs. Jag är intresserad av att undersöka de här frågorna för min egen skull, för det är något jag funderat på väldigt länge. Jag har länge cirklat kring frågan om hur en kan leva ett bra liv – som är självhushållande – och där en medvetenhet om det temporära i industrisamhället finns.

>>> Läs om mig här”This is a moment to ask deep questions and to ask them urgently. All around us, shifts are under way which suggest that our whole way of living is already passing into history. It is time to look for new paths and new stories, ones that can lead us through the end of the world as we know it and out the other side.” – Paul Kingsnorth and Dougald Hine, ’The Dark Mountain Manifesto’ (2009)Insikten att det inte bara behövs små steg mot ett ”klimatsmartare” liv – utan det behövs tas ett helt kliv ut ur det nuvarande paradigmet – kan skapa en splittring. Med den ena foten i en framtid – som vi förr eller senare kommer att behöva anpassa oss till – är den andra foten kvar i en nutid. En nutid som ibland är väldigt påtaglig och som vi behöver hantera. Vi behöver på ett sätt leva i två paradigm samtidigt. Hur känns det? Inte bara morötter är till för att stärka alla oss som gör det otroligt viktiga – men ibland otroligt jobbiga – arbetet med att ställa om oss själva, vårt lokalsamhälle och i förlängningen hela samhället.

>>> Läs om workshops här


                             


”Future generations, if there is a livable world for them, will look back at the epochal transition we are making to a life-sustaining society. And they may well call this the time of the Great Turning.” – Joanna Macy

                       


Inte bara morötter är ett community-finansierat utforskande av livet i den industriella civilisationens sista dagar. Projektet är helt beroende av mecenater som stödjer projektet finansiellt – man kan säga att det är en slags community-supported writing*. 
Inte bara morötter är mitt sätt att vara i tjänst för världen.

>>> Läs om att stödja projektet här

* Det här är en anspelning på community-supported agriculture (CSA) en form som är på frammarch i Sverige just nu. Eller andelsjordbruk på svenska.