Nästa livesamtal har jag bjudit in Abigail Sykes för att prata om framtidsvisioner – livet efter oljan.

Ja… för hur kommer det se ut egentligen?

Teknoutopiska visioner har omställningsrörelsen inte mycket för. De är snarare villfarelser att vi inte behöver ställa om – det räcker att klä framtiden i en grön elektrifierad snuttefilt så blir allt bra.

Inte heller de dystopiska scenariorna i TV-serier eller filmer, som lätt kan utmålas som det enda alternativet till en teknoutopisk vision.

Men det finns såklart fler visioner. Vilken roll har den positiva visionen om på riktigt regenerativa hållbara lokalsamhällen? Och kan också en sådan positiv vision vara farlig? Är det kanske mer hjälpsamt att prata om möjliga framtider?

Rörelsen av ekofascism har sina tydliga visioner – med hembygdsromantik snarare än industrialism. Med vild natur som har rättigheter starkare än människans exploatering. Men också med mänskliga samhällen som har ett ”blod-och-jord”-ethos: en viss etnicitet är knuten till en viss plats. I en framtid med en lägre befolkning är det också tydligt inom ekofascismen att det är de etniskt ljushyade som har företräde att få leva ett enkelt liv i en vild natur.

Men när det industriella samhället krackelerar – vilken värld vill vi ha då?

Om vi låter bli att visionera är de visioner som blir kvar de ekofascistiska eller de teknoutopiska.

Men många tycker det är för smärtsamt att visionera. Kanske för att det finns en stark längtan efter bygemenskap idag. Men om den framtiden känns för långt bort så kan visionerna kännas lönlösa – eller ja, till och med smärtsamma.

Det viktiga är kanske inte vad som dyker upp i våra framtidsvisioner, utan ATT vi börjar prata om det. När omställningsrörelsen trycker på att vi ska skapa lokala visioner – en lokal framåtrörelse till en framtid vi vill ha – så kan det vara en energigivande kraft idag.

Men hur kommer vi dit? Vågar vi visionera?

Samtalet spelas in och kommer senare släppas som podd. För att lyssna live så gå med i Inte bara morötters nystartade community på Discord.

Tid: Tisdag 22 augusti klockan 15
Tema: Framtidsvisioner – livet efter oljan
Gäst: Abigail Sykes, frilansande journalist, översättare och pedagog med fokus på omställningen till hållbara, rättvisa och regenerativa samhällen
Plats: Inte bara morötters digitala community på Discord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *