Just nu finns en rörelse i Sverige som utforskar nya sätt att leva i det industriella tillväxtsamhällets sista dagar. I den här reportageserien får omställare på landsbygden, från norr till söder, en röst.

Spritt över hela Sverige finns det människor som skapar någonting nytt bortom det industriella tillväxtsamhället. De kallar sig omställare, självhushållare, permakulturister, småbrukare eller något helt annat. Gemensamt är att de aktivt, i sina egna liv, försöker hitta andra sätt att leva. De väntar inte på att politiker ska lösa de kriser vi befinner oss i – klimatkrisen, oljetoppen, den sjätte massutrotningen med mera – utan bygger redan nu nya mänskliga kulturer som lever i balans med ekologin och oss själva. De är pionjärer och kunskapsbärare i en framtid bortom tillväxten.

Tillsammans blir de enskilda berättelserna från alla dessa människor en mosaik av röster som visar vidden av rörelsen. Följ med på resan in i den stora omställningen.

Vill du tillsammans med andra likasinnade prata om vad det innebär att leva ett självhushållande liv på landsbygden? Det finns fortfarande platser kvar på distanskursen Självhushållningens inre resa. Sök senast 31 maj.

Nästa livesamtal har jag bjudit in Abigail Sykes för att prata om framtidsvisioner – livet efter oljan. Samtalet spelas in och kommer senare släppas som podd. För att lyssna live tisdag 22 augusti gå med i Inte bara morötters community på Discord.

Imorgon börjar livesamtalen genom Inte bara morötter. De spelas in och kommer senare släppas som podd. För att lyssna live så gå med i Inte bara morötters nystartade community på Discord.

Vill du tillsammans med andra reflektera över den inre omställningen som det innebär att börja med ett mer självhushållande liv på landsbygden? ⁠⁠Förlängd ansökningstid till distanskursen Självhushållningens inre resa – sök senast 1 juni!

Plötsligt händer det… Under 2017 startade projektet Inte bara morötter av mig, Sam Nygren. Under 2021 tog reportageresan slut med intervjuer hos omställare på landsbygden och reportage publicerade i Tidningen…

I september startar Självhushållningens inre resa där du under 32 veckor får vrida och vända på vad det innebär att leva ett omställande liv. Sök senast 15 april.

Sam Nygren puttar fram monstret på scenen och får nya sätt att tänka kring livet efter oljan. Tre tankesätt som gör dig mindre stressad inför en omvärld där vi inte längre har tillgång till den billiga energin.

Den 21 februari i år var jag en gäst på finska Hanken School of Economics podcast. Jag pratar om statusen på ”the-back-to-the-land movement” i Sverige idag, delar insikter från intervjuprojektet ”Inte bara morötter” och delar med mig av mina tankar om framtiden. Avsnittet är på engelska. Välkommen att lyssna!

Tack, du är nu registrerad på nyhetsbrevet! Här är en länk till inspelning av lunchseminarium ”Självhushållarens inre resa” 13 april 2022 (33min). Du kommer också få reda på via mail…

Sam Nygren, frilansjournalist och folkhögskolelärare, listar:
3 drivkrafter till självhushållning
3 svårigheter
6 saker i livet som självhushållare som ger värde
(33 min)