”Time time we’re living in is the space between stories.”
– Charles Eisenstein

”We will reassert the role of story-telling as more than mere entertainment. It is through stories that we weave reality.”
– Dark Mountain Project

Skriv med inte bara morötter…

Skriv du också och utforska självhushållningens skäl och själ. Välkommen. Du behövs. För som Charles Eisenstein skriver; ”How do we change the world? Change the story.”

En idé för det här projektet är att ge ut en community-finansierad reportagebok ”Inte bara morötter: Självhushållningens skäl och själ”. Om den här idén blir verklighet så kommer jag i samband med lanseringen av kampanjen skicka ut en inbjudan till alla med jord under naglarna därute som också utforskar livet som självhushållare. Du kan då bidra med reportage, essäer, krönikor, prosa, poesi och illustrationer. Håll utkik. Eller skicka ett meddelande nu om du är peppad på idén och vill se den bli verklighet.

Håll koll på vad som händer i projektet genom att skriva upp dig på inte bara morötters månadsbrev nedan.


Läs under tiden…

Letter to a Young Activist…

Utdrag ur ”Letter To A Young Activist During Troubled Times: Do Not Lose Heart, We were Made for These Times” Skriven av den amerikanska poeten och post-trauma specialisten Clarissa Pinkola Estes.

”We were made for these times. Yes. For years, we have been learning, practicing, been in training for and just waiting to meet on this exact plain of engagement.

I grew up on the Great Lakes and recognize a seaworthy vessel when I see one…”

Läs hela på webben


Brev från en framtidsmänniska

En människa några generationer framåt i tiden skriver till dig som är självhushållare idag.

”Ganska ofta tänker jag tillbaka på hur det måste varit för dig, att leva i den tid som vi nu kommit att kalla Den Stora Omställningen. Jag tänker att det måste varit otroligt svårt? Att befinna sig i det skiftet? Jag föreställer mig att det var stormande känslor, parallellt med ett ständigt tvivel…”

Läs hela på webben


The Dark Mountain Manifesto

The Dark Mountain Project är ett nätverk av författare, konstnärer och tänkare som har slutat att tro på de berättelser som vår civilisation intalar sig själv. Vi ser att världen går in i en tidsålder av ekologisk kollaps och socialt och politiskt sönderfall, och vi vill att vårt kulturella gensvar reflekterar den här verkligheten snarare än att förneka den.

”Those who witness extreme social collapse at first hand seldom describe any deep revelation about the truths of human existence. What they do mention, if asked, is their surprise at how easy it is to die…”

Läs hela på webben


Principer för utforskande med inte bara morötter

Principerna är till för att intentionen i utforskandet ska kunna komma från en sådan djup plats som möjligt. En plats som tillåter nya historier att växa fram. De som inte upprepar de gamla myterna från vår nuvarande civilisation. De är ett rep för dig att hålla fast vid, när du tillsammans med inte bara morötter tar dig ned för berget vi bestigit. Principerna är starkt inspirerade av The Dark Mountain Manifesto och många citat som är inspränga i texten kommer från det.

”Skriv från utkanten. Ditt perspektiv färgas om du är för delaktig i civilisationsprojektet. “The keyboards should be tapped by those with soil under their fingernails and wilderness in their heads.’ I den urbana bubblan upprepas historier från det gamla paradigmet…”

Läs hela på webben