Hej alla självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, samförsörjare, tillsammansodlare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och alla andra som ställer om…

Allt förändras, så även projektet Inte bara morötter, som det nu med blandade känslor är dags att avsluta. Tiden går fort men nu har fyra år gått, tiden jag gav till det här utforskandet av självhushållningens skäl och själ. Det blev till en reportageresa genom Sverige. Jag vet inte ens vart jag ska börja med att beskriva den resan, än mindre de möten med alla ni fantastiska omställare. Istället lutar jag mig tillbaka och låter siffrorna prata om vad som hänt under de här fyra åren.

…8 reportage publicerades på webben och i Tidningen Åter
…14 gårdar, ekobyar eller torp tog generöst emot besök och gav mat- och husrum
…26 personer ställde upp på en eller flera djupintervjuer
…6 landskap restes till i Sverige
…4 reportageresor gjordes, varav tre på cykel
…8 nyhetsbrev skickades ut
…104 mecenater gav donationer till projektet
…11 workshops i inre omställning eller aktivt hopp hölls under resorna runt om i Sverige
…5 workshops i aktivt hopp hölls online genom videoverktyget Zoom
…cirka 200 deltagare totalt på workshops
…webben har fått 19 226 visningar under åren
…190 följare på nyhetsbrevslistan
…337 följare på Instagram
…358 följer på Faceboook

Det var det lätta. Siffrorna. Men projektet Inte bara morötter handlade ju om så mycket mer än det. Jag tror egentligen kärnan i utforskandet förstås bäst genom att läsa reportagen. I det här brevet listar jag de fem mest lästa texterna.

Vad händer nu?
Den 12 mars kommer jag hålla en öppen presentation om Inte bara morötter genom videoverktyget Zoom. Det är motsvarande ett slutseminarium, men de som är uppdragsgivare och finansiärer i det här projektet är ju ni, kära omställare! Så det här lunchseminariet är till er. Här kommer jag bland annat prata om upptäcker under utforskandet. Både av det som är svårt i det omställande livet på landsbygden – men också det som ger värde. Välkomna!

>> Anmäl dig här

En tanke som funnits med från starten är att sätta ihop reportagen, fotona och essäerna till en reportagebok. Den gror fortfarande och ligger någonstans i framtidshorisonten som en slutprodukt av projektet. Kika under tiden gärna in på den uppdaterade webben intebaramorotter.se som kommer ligga kvar med alla texter och foton.

Under 2020 höll jag tillsammans med min kollega Abigail Sykes flera online workshops i Aktivt hopp. Vår erfarenhet var att det gick att glömma bort skärmen och hitta oväntat djup även om vi är fysiskt långt ifrån varandra. Det kommer jag därför fortsätta med! Fortsätt prenumera på det här nyhetsbrevet och håll utkik i mailkorgen under året för mer info.

För egen del så hoppas jag i vår landa. Efter det nomadiska kringflackandet under 2017-2020 har behovet av en stabil bas vuxit. Just nu renoverar jag därför ett tiny house som funnit en plats nära det naturreservat i Sörmland som jag känner mig hemma i.

Till sist, enormt stort tack alla som följt projektet genom åren, som skickat mail, gett en gåva, tagit emot besök, intervjuats, läst reportage, varit med på workshop, bjudit in till workshop, gillat det jag skrivit, delat i sociala medier och gett uppmuntrande ord. Tack!

Till nästa gång,
Sam

Sam Nygren Månadsbrev, Veckans arbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *