Spritt över hela Sverige finns det människor som skapar någonting nytt bortom det industriella tillväxtsamhället. De kallar sig omställare, självhushållare, permakulturister, småbrukare eller något helt annat. Gemensamt är att de aktivt, i sina egna liv, försöker hitta andra sätt att leva. De väntar inte på att politiker ska lösa de kriser vi befinner oss i – klimatkrisen, oljetoppen, den sjätte massutrotningen etc – utan bygger redan nu nya mänskliga kulturer som lever i balans med ekologin och oss själva. På sätt kan de kallas pionjärer och kunskapsbärare i en framtid bortom tillväxten.

Den här reportageserien handlar om dessa människor. Serien följer omställare på landsbygden från hela Sverige. 20 personer har intervjuats i Södermanland, Östergötland, Småland, Skåne, Gotland och Ångermanland under åren 2017-2020. Projektet utforskar vilka drivkrafter som ligger bakom självhushållning, för självklart odlas inte morötter bara för att det är så roligt. Självhushållning handlar om något helt annat. Kanske en medvetenhet om det ohållbara och temporära i det industriella samhället? Eller kanske ett sökande i hur en som människa kan göra mindre våld på världen runt omkring? Kanske insikten att det inte bara behövs små steg mot ett ”klimatsmartare” liv – utan det behövs tas ett helt kliv ut ur det nuvarande paradigmet?

Sam Nygren Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *