Ta del av en kortare workshop i Aktivt Hopp – en stärkande praktik där du får verktyg för att spela din roll i den stora omställningen.

Vi är många som bryr oss. Vi är många som pendlar mellan oro, ångest, sorg och frustration över tillståndet i världen och den framtid vi är påväg mot. I juni 2018 kom en SOM-undersökning där det kom fram att 6 av 10 svenskar är mycket oroade över klimatförändringar och miljöförstöring. Utrotningen av djur- och växtliv och försämrad havsmiljö oroade då 5 av 10 svenskar. Sedan dess har ännu fler fått upp ögonen för klimatförändringar och en ny rörelse med demonstrationer för klimatet har spridit sig. Men vad ska vi göra med all den oro, ångest, sorg och frustration som de här insikterna ger oss?


<< Ladda ner en PDF med info om workshop i Aktivt Hopp


Det är här förhållningssättet Aktivt hopp kan vara ett redskap. Det utgår nämligen inte från att vi behöver hopp, i betydelsen att vi fortfarande tror att saker kan lösa sig. Den sortens passivt hopp kan göra att vi känner hopplöshet och missmod, när vi inte längre tror det är sannolikt med den systemförändring som krävs.

Vi kan tro att det är hopplöst – att skenande klimatförändringar är oundvikliga, att ekosystem kommer fortsätta kollapsa, att utrotningen av arter inte går att stoppa – men ändå välja agera för den värld som vi vill se. Om vi istället låter vår intention guida oss (vad önskar jag ska hända?) så har vi möjlighet att på riktigt identifierar vi vad vi hoppas på för att sedan ta steg i den riktningen. Det här stärker oss och gör att vi kan gå bortom föreställningar som ‘Det är ingen idé att göra något, för allt är ändå redan kört.’, ‘Jag känner mig förlamad. Jag är medveten om situationen, men jag vet inte vad jag ska göra.’ eller ‘Det är så hemskt att jag inte vill tänka på det.’

Under en workshop går vi igenom konkreta övningar som hjälper oss att se på situationen i världen och vår roll i den på ett stärkande sätt.

Vem är workshopen till för?

Workshopen är till för dig som ibland kan fastna i uppgivenhet, ilska eller sorg när du ser riktningen världen är påväg åt. Du kanske känner att du måste döva dig för att orka, eller så har du gått in i väggen då du försökt agera för att förändra riktningen världen är på väg åt. Workshopen är till för gamla som unga, män som kvinnor. Du behöver inte sedan tidigare vara bekant med begrepp som omställning eller aktivt hopp.

Jag är nyfiken… vad gör jag nu? Kontakta mig så pratar vi mer.

Vad kostar den?

Workshopen är donationsbaserad. Det betyder att det är en flytande prisskala. Det finns två alternativ för hur donationen går till. Välj det som passar bäst för dig.

Alternativ 1) Deltagarna på workshopen ger 250 – 750 kronor per person. Det här kräver att det är minst 15 på förhand anmälda deltagare.

Alternativ 2) Arrangörerna ger 4000 – 8000 kronor i arvode.

Vart ges den?

Där du är – jag ger workshops i hela Sverige. Om du drar ihop en grupp vänner, hör med en förening eller på ditt jobb, så har jag möjlighet att resa till dig. Det som behövs är en lokal som rymmer minst 15 personer som sitter i cirkel. Hör till exempel med din lokala omställningsgrupp, studieförbund på orten där du bor, folkhögskolor i närheten eller självhushållningsnätverk i området. Kontakta mig så berättar jag mer. Efter vi bestämt datum, så gör du gör inbjudan (jag ger dig den praktiska informationen du behöver och kan hjälpa till att göra en affisch) och du gör sedan reklam och bjuder in dina vänner och bekanta. Om det sedan anmäler sig minst 15 personer innan sista anmälningsdag så kör vi. Jag står för mina egna resekostnader.

Språk

Workshopen är på svenska.

Hur länge pågår en workshop?

Antingen en halvdag, vilket är 3 timmar + fikapaus innan eller efter workshopen. Till exempel 9:00 – 12:00, 14:00 – 17:00 eller 18:00 – 21:00.
Eller en hel dag, vilket är 9:00 – 16:00. Där ordnar arrangören också med lunch och fika. Totalt blir det 6 timmar exkl. lunchpaus på en timme.

Sagt om workshopen

Vad är din känsla efter workshopen?
“Det är väl hopp istället för hopplöshet, tänker jag. Mer att jag kan se att det finns en öppning och känna att vi är många tillsammans, att det går att förändra, att göra någonting i situationen. Det ingav ju nån slags tro på eller lugn, något som gör att man känner sig stödd och hjälpt.”
– Stina Kullingsjö, workshopdeltagare, Uddebo


Var det någonting som förvånade dig?
“Det var nyttigt att prata med främmande människor om så djupa saker. Och att vi roterade runt var jättebra. I början satt jag med en kille jag kände. Det var roligt att prata med honom, men det var ännu nyttigare att prata med helt främmande människor om så djupa saker och höra vad de har att tänka och tycka.”
Skulle du rekommendera det här för någon vän eller vilja gå på det igen?
“Absolut.”
– Lotta Taskinen, workshopdeltagare

Bakgrund

Aktivt Hopp grundar sig i metodiken The work that reconnects. Den amerikanska aktivisten och författaren Joanna Macy har i ett halvt sekel skapat rum där människor övar sig på att använda den oro, frustration och ångest de känner över vad som händer i världen till att aktivt bidra till att skapa den världen de önskar. Metodiken grundar sig i modern psykologi och buddhistisk filosofi. Tanken liknar omställningsrörelsen tanke – att istället för att hoppas på att politikerna ska lösa kriserna, så kan vi agera själva.

I hela världen så hålls det workshops i Aktivt Hopp / the work that reconnects. Jag är del av ett nätverk i Sverige som håller workshops och ger kurser i Aktivt hopp. Läs mer om nätverket här.

I maj 2019 släpptes en bok på svenska om Aktivt Hopp. Såhär skriver Vide förlag om boken på sin hemsida:

“Klimatförändringar, sinande olja, ekonomiska kollapser och massutrotning – ibland är det svårt att ens orka tänka på vår tids sociala och ekologiska kriser. Aktivt hopp visar hur vi kan bli bättre på att möta stora utmaningar med mod, kreativitet och medkänsla. I boken vägleds vi genom en förvandlingsresa inspirerad av mytiska äventyr, modern psykologi, andlighet och holistisk vetenskap. På vägen hittar vi de verktyg vi behöver för att hantera kriserna och spela vår roll i den stora omställningen till ett hållbart samhälle.”

Beställ boken här.

Vad innehåller en workshop?

Workshopen innehåller upplevelsebaserade övningar som är del av en spiral med fyra steg. Under workshopen skapas ett tillåtande rum för känslor genom cirkelpraktik, övningar i medveten närvaro och djupt lyssnande.

1 – TACKSAMHET. En workshop i Aktivt Hopp utgår alltid från tacksamhet. Det är ett sätt att stärka vår emotionella resiliens; en förmåga som gör att vi lyckas hantera svårigheter, kriser och katastrofer utan att nedslås av dem. Tacksamhet kan också ses som ett vaccin mot konsumtionshetsen.

2 – HEDRA VÅR SMÄRTA FÖR VÄRLDEN. Här utgår vi från att våra känslor inför vår omvärld inte är fel eller sjukliga, utan normala reaktioner på världens tillstånd. Det här steget är ofta känslomässigt utmanande och kan vara förlösande.

3 – SE MED NYA ÖGON. Här övar vi oss i att se på oss själva och vår roll ur ett bredare perspektiv; vi tar hjälp av dåtida generationer, vänder oss till framtida generationer eller övar oss i att omfamna ovissheten.

4 – GÅ VIDARE. Här utforskar vi hur vi kan bidra och samtidigt leva med lätthet – utan att känna att vi bär ansvaret över världen på våra axlar. Vad är vårt bidrag till att skapa den värld vi önskar?


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *