Få en inblick i vad som händer på landsbygden i Sverige just nu. Under 2017-2019 har jag med kamera och anteckningsblock följt människor som försöker skapa något nytt som kan leva vidare in i det nya paradigmet efter det industriella tillväxtsamhället.

Lyssna på ett samtal om ”den nya gröna vågen”; människorna som återbefolkar landsbygden och hoppar av en karriär med säker inkomst för att skapa något nytt. Vissa menar att det här bara är en trend och en dröm påhejad av tv-program som Mandelmanns, eller exempel på enstaka ‘outliers’ som på inget sätt kan påverka den stora helheten. Jag skulle vilja samtala om ett annat angreppssätt; kan dessa människor vara pionjärer och kunskapsbärare i en framtid bortom tillväxten? En rörelse som utforskar nya sätt att leva i det industriella tillväxtsamhällets sista dagar?

Jag har med projektet “Inte bara morötter” varit ute på 15 gårdar i Småland, Östergötland, Södermanland, Skåne och Västernorrland. Projektet följer 21 personer som medvetet har valt ett annat liv än att bo i en stad av ideologiska skäl. De är i åldrarna 26-62 år – 8 män och 13 kvinnor – och har följts genom intervjuer, fotograferande och etnografiskt arbete under 2017-2019.

De intervjuade personerna har alla gemensamt att de känner igen sig i världsbilden som beskrivs genom inbjudan till projektet. Den beskriver en västerländsk industriell civilisation som i grunden är ohållbar och gör våld på sin omvärld. Hur det är otillräckligt för oss som individer att bara göra mer ”klimatsmarta” handlingar – vi behöver radikalt ställa om våra liv genom att ta steg i en helt ny riktning. Men det är svårt att befinna sig i två paradigm samtidigt. Med den ena foten i en framtid – som vi förr eller senare behöver anpassa oss till – är den andra kvar i en nutid.

Föredraget är på svenska.

Tid: 2 timmar

Vad kostar det?

Föredraget är donationsbaserat. Det betyder att det är en flytande prisskala. Det finns två alternativ för hur donationen går till. Välj det som passar bäst för dig.

Alternativ 1) Deltagarna på föredraget ger 250 – 750 kronor per person. Det här kräver att det är minst 15 på förhand anmälda deltagare.

Alternativ 2) Arrangörerna ger 4000 – 8000 kronor i arvode.

Jag är nyfiken… vad gör jag nu? Kontakta mig så pratar vi mer.

Mer om donationsbaserade workshops och föredrag

Projektets mecenater gör det möjligt att ge workshops och föredrag donationsbaserat. Det betyder att du ger det som du har möjlighet till i en flytande skala. Det här för att fler ska få möjlighet att ta del av metodiken Aktivt hopp eller ta del av ett samtal om självhushållning på landsbygden. Det finns två alternativ:

1) Deltagarna på workshopen ger 250 – 750 kronor per person. Det här kräver att det är minst 15 på förhand anmälda deltagare.

2) Arrangörerna ger 4000 – 8000 kronor i arvode.

Du får bara ge efter du tagit del av en workshop, ett föredrag eller läst ett reportage. Du får bara ge med intentionen att du vill stödja projektet och att du vill möjliggöra att fler ska få det som du har fått. Om du ger med intentionen att du vill ”göra rätt för dig” eller för att du känner dig tvungen så önskar jag – vänligt men bestämt – att du inte ger en gåva. När du stödjer projektet så möjliggör du att fler workshops eller föredrag kan ges genom principen av gåvoekonomi, att reportage kan fortsätta publiceras fritt för vem som helst att läsa utan kostnad och att nyhetsbrev kan skickas ut några gånger per år med pepp till dig som också vill skapa en vackrare värld.

Om mig

Jag heter Sam Nygren. Jag har sedan 2010 aktivt arbetat med att ställa om mitt eget liv och varit engagerad i den svenska omställningsrörelsen. Jag är utbildad kognitionsvetare med ett tvärvetenskapligt perspektiv på människans tänkande (bl.a. psykologi, antropologi, lingvistik, neurovetenskap, filosofi m.m.) och hur människan förhåller sig till och blir påverkad av sin omvärld.Jag har i två år fördjupad mig i metodiken Aktivt hopp och faciliterat workshops runt om i hela Sverige. Jag är del av det svenska nätverket för workshopledare inom aktivt hopp samt del av Omställningsbyrån – ett nätverk för frilansar inom omställning. Jag är också praktiserande vipassana-meditatör.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *