FOTOSERIEN OMSTÄLLNINGSPIONJÄRERNA ☼⁠

Vad är arbete? Är det bara lönearbete eller är självhushållning arbete för dig?☼⁠

”Jag känner att jag jobbar heltid, men jag får tyvärr inte någon enda krona för det. I varje fall inte från staten. Det är arbete jag utför, absolut, och det är inte rättvist att jag inte får betalt för det. Det arbete jag gör är absolut något som gynnar samhället. De som kommer hit som volontärer lär sig jättemycket.”☼⁠

Finns det något som heter arbete och fritid i din värld idag?☼⁠

”Fritid finns det, men inte ofta. Jag tar mig den friheten att ta ledigt. På kvällen till exempel säger jag ibland att ikväll vill jag gärna vara för mig själv, då är det fritid. Hundpromenaden eller att gå med trimmern är också fritid. Ibland när jag bara går runt planlöst stannar jag på en fläck, ser någonting och börjar pilla ogräs. Om jag njuter av det, är det då arbete eller fritid?”☼⁠

Vilket tempo känner du att du behöver ha när du arbetar?☼⁠

”Mitt tempo har förändrats mycket. Förut var jag alltid duktig, presterande och gav järnet. Nu känner jag efter vad jag vill ge och vad jag inte vill ge.☼⁠

Tempo är en sak vi tar upp med våra volontärer. När det är flera som ogräsrensar är det ofta en konkurrens. Jag försöker alltid betona; ’Snälla kolla inte i de andra raderna, gör det i ert tempo. Och om ni kollar på mig och försöker hinna ikapp mig, så låt bli. Låt er hitta ert eget tempo.’ ☼⁠

Men det är flera som blir så tävlingsuppfostrade i det här samhället att de tror att de måste vara lika duktiga som alla andra. Ibland behöver jag till och med hejda mig och vara jättelångsam. Eller ta en paus och gå på toaletten. ☼⁠

Jag tycker det är superviktigt att vi respekterar varandra. Den som inte är snabb kanske är noggrann. Båda sätten är rätt. Det är jätteviktigt, att folk vågar vara i sin egen takt och sin egen puls. Och att volontärerna inte behöver tävla här.”☼⁠

-Katrin Schwere, 56 år, självhushållare och permakulturist, Ljungbyholm⁠


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *