FOTOSERIEN OMSTÄLLNINGSPIONJÄRERNA ☼⁠

”Folk vet inte hur extremt billig olja är. På min gård har jag tio hektar åkermark. Jag kan plöja de här åkrarna på 200 liter diesel. I varje liter diesel bor en energi som motsvarar 10 vuxna karlars dagsverken.☼⁠

Så om jag åker och tankar upp min traktor och plöjer upp det här, så har jag på en dag förbrukat 4000 vuxna karlars energi, för jag gör av med ett par hundra liter. Och det kostar mig 2000 kronor. Alltså vad 1 vuxen karl kostar att anställa en dag. Men jag har fått 3999 gubbar på köpet. ☼⁠

Det är den här extremt billiga energin som har byggt välfärden i samhället. Ingenting annat. Det är den här tillfälliga billiga energin som har medfört väldigt mycket goda saker, men som också har ställt oss på randen till en katastrof; en miljökatastrof i form av artutrotningen, växthusgaserna och så vidare.☼⁠

En miljon människor behövs i matproduktion om vi inte hade tillgång till oljan. Det säger både Gunnar Lindstedt som skrivit boken Svart jord och självhushållare som jobbar med häst. När vi frågade [genom projektet Framtidens by] sa de: om vi ägnade heltid åt att göra mat, så skulle vi kunna göra grundmaten åt 10 andra familjer.☼⁠

Alla behöver inte odla, det behövs de som förädlar, syrar grönsakerna, gör korv av linderödsgrisarna. Men en miljon människor in i matproduktion. Det kallar vi [i Framtidens by] för det nya miljonprogrammet.”☼⁠

-Thorsten Laxvik, mathantverkare och fd bonde, 62 år, Edsele⁠


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *