FOTOSERIEN OMSTÄLLNINGSPIONJÄRERNA ☼⁠

När du tänker på peak oil, klimatförändringar, utrotning av arter, kollapsande ekosystem, samhällskollaps idag – vilka känslor väcker det idag?☼⁠

”Peak oil väcker hopp. Det ser jag som en av de få saker som kan sätta en rejäl skiftnyckel i kugghjulen på civilisationen och som ’bara’ påverkar civilisationen direkt. Utrotning av arter eller klimatkollaps är det som peak oil är hoppet för.☼⁠

När jag tänker oss att klimatet urartar, kan jag fundera över om det blir enligt de gängse modellerna. Eller blir det en förändring av golfströmmen? Då går det inte att leva här. Då spelar det ingen roll hur mycket matjord jag byggt upp eller hur mycket djur vi har i lagårn. Helt plötsligt blir vi då flyktingar och då är det inte så kul längre. ☼⁠

Jag vet inte vad sannolikheten är, det vet väl ingen, men för oss nordbor är det fullständig godnatt. Det är ju som en ny istid – och fort. Att det bara finns en liten sannolikhet att det ska hända borde vara motivation nog att ställa om. Det är därför jag säger att peak oil är ett hopp. För jag har ett väldigt litet hopp för att civilisationen ska ta sig i kragen och börja agera på ett klokt sätt.☼⁠

Nu pratar jag om civilisationen som helhet, däremot kan delar av den klara sig genom bra och lokal gemenskap. Man kanske till och med få rejäla uppsving på många delar i världen, om man tänker sig små självhushållarställen som Bråbo eller Stjärnsund, när alla vill fly som råttor från ett sjunkande skepp i Stockholm. Så sitter de i Bråbo och Stjärnsund med kunskap, mark och färdigheterna. Det kommer alltid vara så att invandrarna har en konkurrensnackdel. Oavsett om de kommer från Syrien eller Stockholm.”☼⁠

-Daniel Hägerby, 40 år, naturbetesbonde och cykelaktivist, Ruda⁠


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *