Är självhushållning arbete för dig? ☼

”Det riktiga arbetet gör jag hemma. När jag går till jobbet bidrar jag på ett sätt till pengahetsen och kapitalismen. Det svåra är att jag faktiskt måste åka iväg och arbeta för någon annan, när jag i själva verket försöker arbeta för mig själv hemma. Jag vill inte arbeta för att bidra till det här systemet, men det är ett indirekt tvång. När någon annan ställer krav på mig blir jag bara en del av ett kugghjul i ett stort maskineri. ☼

Självhushållning är ett fysiskt arbete. Jag drar mig inte för det, men jag har inte några problem att ligga på sofflocket heller. Vill jag stanna upp någon gång ibland ska jag också kunna. Men jag sätter mig inte på en sten om det är något som jag ska göra. Utan först när jag känner mig nöjd, då kan jag ta den stunden. ☼

Jag försöker stressa väldigt sällan, eftersom jag mår väldigt dåligt av det. Jag måste kunna få en stund för mig själv, sitta på en sten och filosofera. Min hjärna har ofta en miljon saker som rör sig i huvudet. Jag måste stanna upp ibland. Vi försöker heller inte ställa höga krav på oss själva. Den här helgen hade vi sagt att veden ska in och mitt på dan på söndagen var det klart. ☼

Men när bekanta frågor oss ’hur vi hunnit med allting?’ kan det ändå kännas som att vi borde hunnit med dubbelt så mycket. Jag kan tänka ’om jag jobbat lite hårdare hade jag hunnit lite mer’. De dagarna jag kommer hem och bara hinner ta hand om hönsen och hästarna innan dagen slut kan det kännas som att jag inte gjort någonting alls. ☼

Och ibland känns det som att jag inte heller hinner njuta av det jag gjort. När det är för många bollar i luften. Som nu på semestern kände jag inte att jag hade någon direkt ledighet. Vi var iväg och fiskade en dag, sen var det fullt ös hela tiden kändes det som. ☼

Samtidigt är det väldigt skönt när projekten är färdiga, då kan jag känna mig nöjd. Det är ett hårt liv som självhushållare, men om jag känner mig nöjd på kvällen när jag går och lägger mig, då är det ett tillfredsställande liv.”

– Nicklas Åkerblom, 34 år, småbrukare, Grimslöv

#intebaramorötter
#jagäromställare
#omställningspionjär
#denstoraomställningen

Kategorier: Fotoserie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *