”När jag tänker på klimatförändringar, kollapsande ekosystem och utrotningen av arter känner jag oftast en jättestor sorg. Jag känner en sorg och uppgivenhet för att jag vet att det kommer fortsätta bli värre innan det blir bättre. Människorna är så många och fortsätter bli fler. Många fler människor, djur och ekosystem kommer dö innan det vänder och bli bättre. ¤

En handling som jag sympatiserar med är att ha en begravning för alla arter som dött under året, men det finns ingen religiös institution som kan fylla den sorgen. Att förstå innebörden av aldrig mer. Jag tror många inte kan förstå det. Aldrig mer. Vi kommer aldrig mer komma tillbaka till holocen. Vi kommer aldrig komma tillbaka till klimatets sweat spot som har tillåtit homosapiens utveckling. ¤

Jag tittar ibland på människor i stan som ska ha och ha mer. De känns ibland som barn som bara vill ha mer även fast det är dåligt. Då går sorgen över i ilska och irritation. Då vill jag kunna vara asball och hipp och kunna säga: ’Förstår du vad aldrig mer betyder?! En fjärilsart som aldrig mer kommer åter är mycket större än ditt och mitt liv, eller om du har råd att köpa en ny väska i jul. Det är en fucking jävla art som har dött ut.’ ¤

Det i sig själv är sorgligt. Men det är ännu sorgligare att det är på grund av människans exploatering. När vi människor utrotar så gör vi det för att vi vill ha smart phones och billigt käk. Det är ganska talande att det är en jättebebis som är president i USA just nu, talande för mänskligheten som helhet. ¤

Självhushållning kan vara ett nödvändigt sätt för oss människor att hantera den här ilskan och sorgen som man kan känna. Det kanske inte är för att staden per se är ohållbar, bara att man som person inte längre klarar att vara i staden. Jag känner mig ibland som ett barn på skolgården som säger: ’Jag vill inte leka med er längre för ni är dumma.’ Självhushållning är mer att vara en del av kretsloppet, än att vara en liten parasit.” ¤

– Carolina Dahlberg, 33 år, andelsjordbrukare, Vetlanda

#intebaramorötter
#jagäromställare
#omställningspionjär
#denstoraomställningen

Kategorier: Fotoserie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *