I slutet av februari och början på mars så ska jag vara ute på vägen i Västernorrland och möta de som också tror att en annan värld är möjlig. Individerna som tillsammans bildar en rörelse. Här reflekterar jag över varför jag gör det.


Jag sitter i det stora köket i min systers Västerbottniska gård och skriver. Det är lördag kväll och vi har precis ätit älggryta på indiskt vis. I veckan har jag drabbats av vabruari och blivit smittad av mitt syskonbarn. Men att vara sjuk – där allting tillfälligt tar en paus – ger också tillfälle till reflektion. Eller för att vara helt ärlig; först så dövade jag mig med TV-serier på Netflix och SVT-play i några dagar. Men sedan så kom jag ut ur förkylningsdimman och började reflektera.


“This is a moment to ask deep questions and to ask them urgently. All around us, shifts are under way which suggest that our whole way of living is already passing into history. It is time to look for new paths and new stories, ones that can lead us through the end of the world as we know it and out the other side.”
– The dark mountain manifesto

Jag har haft ett starkt motstånd, eller kanske förvirring, över det här med sociala medier och att skriva blogginlägg. Jag har velat gå djupare än så. Ställa de djupa frågorna. Jag har varit rädd att gå vilse i att söka bekräftelse på sociala medier och vilse i att ställa för höga krav på mig själv att prestera. Jag är rädd att börja fastna i för ytliga intentioner – som att vilja få så många likes som möjligt. Jag aktar mig noga för att låta medlen bli till mål. Jag vill gå djupare än så.


För det så behöver jag en riktning under 2019. INTE BARA MORÖTTER är mitt utlopp för att – i dialog med andra – utforska vad det är att leva det självhushållande livet. Mitt redskap är främst skrivande. Det är så jag tänker och det är så jag utforskar. Regelbundet skrivande, lustfyllt och utan krav, får mig att gå djupare. Oavsett om reflektionerna hamnar på inte bara morötters instagram, här på webben eller någon helt annanstans. Men regelbundet skrivande är svårt i perioder när jag fastnar i oro över mitt individuella jag. Hur ska jag klara mig? Då fastnar jag lätt i strukturerande, ekonomi och oro över hur jag ska klara mig. Jag behöver släppa det. Se den större bilden. Se framtiden i vitögat och omfamna samhällskollaps, klimatförändringar, artutrotning och hav som dör. Jag behöver se vidare än mitt eget ego. Jag behöver omfamna ovissheten.


”We need to act – always. /—/ But the big question is this – from what consciousness? We need to really watch, because it’s such a tendency to act from the old consciousness of mind. Do we want to rearrange the deck furniture or do we want to have a real paradigm shift?
– Tara Brach


För att göra det så behöver jag fokusera på intention. Vad är min intention med det jag gör? Jag behöver faktiskt utöva det som jag predikar, annars blir arbetet för svårt. Istället för att bara agera när jag tror att jag ska lyckas, så behöver jag fokusera på min intention och låta den leda mig framåt. Jag behöver aktivt hoppas. Under de senaste veckorna har jag börjat på en uppdaterad intentions- och aktionsplan för INTE BARA MORÖTTER. Då formulerade jag intentioner utifrån tre nivåer eller linjer; egen intention och syfte, gruppens (självhushållares) intention och syfte och för omställning externt.

”The actual truth is, we do a lot – including narrow our lens and get very small and tight – in order to have some certainty. We really do a lot for that. It’s very hard to tolerate not knowing. And we’re in a time of not knowing.”
– Tara Brach

Linje 1 - Egen intention och syfte
1. Få tänka, reflektera och skriva som arbete
2. Kunna arbeta inomhus fritt från pollen
3. Arbeta med det som känns lätt och är roligt
4. Få samtala med människor jag inte träffat annars
5. Få vara kreativ i arbetet när jag designar webb och ekonomi
6. Få fota människor
7. Känna att jag bidrar med något till människor
Linje 2 - Gruppens intention och syfte
1. Stärka människor som ställer om
2. Höja medvetenheten och motverka förakt, egocentrism och att
gå i sin bubbla, må dåligt och vara arg på alla andra
3. Visa för varandra att vi finns och vi bryr oss
4. Att få folk att reflektera över sin vardag
Linje 3 - För omställning externt
1. Visa omvärlden vad som pågår på landsbygden i Sverige idag
2. Visa att vi är många som bryr oss
3. Göra det till ”det normala” att ställa om - förskjuta det till norm

Utifrån de här intentionerna så har avgränsat och formulerat mitt arbete till att…

  1. Skildra hur det är att försöka skapa det nya paradigmet. Skriv essäer, reportage och poesi om självhushållarlivet, om människor, om tiden vi lever i. Var ute på vägen och möt människor. Fota. Och skriv, skriv, skriv!
  2. Utveckla mig till någon som kan leda andra i omställningen och i osäkra tider – utan rädsla och med kärlek. Gör det genom att fördjupa mig i min egna inre omställning – genom meditation -och att guida andra i deras inre omställning.

”Where will it end? Nobody knows. Where will it lead? We are not sure. /…/ It is a long way across the plains, and things become obscure by distance. /…/ We don’t know quite what we will find. We are slightly nervous. But we will not turn back.”
– The dark mountain manifesto

Det är det här som ger värde för mig. Och som känner ger värde för andra. Förhoppningsvis så är lite av det som hänt i projektet den senaste tiden något som ger värde för människor.

  • Nummer 1/19 av Tidningen Åter damp ner den 7 februari i folks brevlådor. Om en prenumererar på Åter det vill säga. Där kan du läsa del 4 “Det meningsskapande arbetet”. Om du inte prenumererar på Åter så kan du läsa reportaget som PDF här.
  • Psst… om du blir en SÅMASKIN och stödjer projektet med 35:- i månaden, så får du de nummer av Tidningen Åter där INTE BARA MORÖTTERs reportage finns med hem i brevlådan utan extra kostnad.
  • Söndagen den 3/2 höll jag workshop i Aktivt Hopp i Skellefteå. Det var nätverket Självhushållarna i Skellefteåbygden som anordnade.

Något annat som ger mycket värde för mig själv i mitt liv – och som har hjälpt mig oerhört att fördjupa mig i min egna inre omställning – är att lyssna på föredrag där meditationsläraren Tara Brach pratar. Det var förresten det som fick ur mig ur det undvikande beteendet jag uppvisade i veckan när det kändes jobbigt i kroppen med förkylning. När jag lyssnade på Tara Brachs poddavsnitt “Earth’s Crisis: On the Edge of the Roof” så fick jag en stärkt intention av att inte döva mig utan alltid försöka acceptera allt som är – oavsett hur jobbigt det här.

“If we don’t acknowledge suffering, if we don’t acknowledge that our heart is hurting, we’re not aligned with ourselves. We’re living in a way that is causing us pain. We’re addicted and we’re not feeling intimate with others. If we don’t acknowledge that our earth is dying, the oceans are dying, if we don’t acknowledge then we can’t respond. We are caught in trance.”
– Tara Brach

Det här är en anledning till att jag tror att det kan ge mycket värde för människor att lyssna på INTE BARA MORÖTTER. Att under tiden som en ogräsrensar i landen lyssna på samtal som utgår från intentionen att utforskandet ska komma från en sådan djup plats som möjligt. En plats som tillåter nya historier att växa fram och som inte upprepar de gamla myterna från vår nuvarande civilisation. Samtal som är tillåtande rum för att utforska oerhört stora frågor. Som skörhet i civilisationen, om sorgen över våldet på jorden, om rädslan över våld och död – vår egna död. Om hopplöshet, meningslöshet, isolering. Där ingången är allvar och skönhet. Allvar och skönhet framför allt. Där alla känslor får komma fram. Låta allt bubbla och inget slätas över eller skrattas över.

  • Därför är nästa steg för INTE BARA MORÖTTER att låta samtalen omvandlas till en podd. Det händer något kraftfullt när vi upptäcker att vi är många som tänker på samma sätt. Vi behöver berätta berättelsen om oss själva.

”Civilisation is built on little more than belief: belief in the rightness of its values; belief in the strength of its system of law and order; belief in its currency; above all, perhaps, belief in its future. Once that belief begins to crumble, the collapse of a civilisation may become unstoppable.”
– The dark mountain manifesto


Eller som författaren Clarissa Pinkola Estes skriver, det är inte den stora massan som skapar nya berättelser och kulturer. Det är individerna som plöjer upp nya spår, som vågar stå upp och visa sin själ.

“What is needed for dramatic change is an accumulation of acts, adding, adding to, adding more, continuing. We know that it does not take everyone on Earth to bring justice and peace, but only a small, determined group who will not give up during the first, second, or hundredth gale.”
– Clarissa Pinkola Estes

I slutet av februari och början på mars så ska jag vara ute på vägen i Västernorrland och möta de som också tror att en annan värld är möjlig. Individerna som tillsammans bildar en rörelse. Det som faktiskt pågår i Sverige på landsbygden precis just nu. Människor som väljer att ställa om hela sina liv för att skapa en tillvaro som ryms innanför planetens gränser och som inte gör våld på vår omvärld. Det vill jag synliggöra. Jag ska fråga dem vad de gör, varför de gör det, vad de värderar, vad de tror på. Jag ska skriva och reflektera över det jag ser och dem jag möter. Jag ska fota det jag ser utan att försköna eller vända bort blicken, med ett allvar. Samtalen ska få ta tid och inget ämne är för svårt, för jobbigt eller för stort att ta upp. Jag är otroligt tacksam att få ge mitt liv åt att synliggöra de människor som försöker skapa något nytt under den industriella civilisationens sista dagar.

”We’ve all been given a gift, the gift of life. What we do with out lives is our gift back.”
– Edo“Do not try to save
the whole world
or do anything grandiose.
Instead, create
a clearing
in the dense forest
of your life
and wait there
patiently,
until the song
that is your life
falls into your own cupped hands
and you recognize and greet it.
Only then will you know
how to give yourself
to this world
so worth of rescue.”

– Martha Postlewaite

Vi möts på resan.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *