MÅNADSBREV #1 2018 – maj

 

  • Reportage: “Drivkrafter del 1 – Självhushållning är ett arbete att vara stolt över”
  • Reportageserie i tidningen Åter
  • Till dig som är nyfiken på att bli intervjuad i projektet
  • Bor du i Sörmland och vill arrangera eller gå på workshop?
  • Ny webb som öppnar upp för community-finansiering
  • Flera nya mecenater i projektet ?
  • Till sist…


Hej alla självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och alla andra som ställer om!

För dig som inte har följt projektets utveckling genom sociala medier så vill jag berätta: INTE BARA MORÖTTER lever 🙂 Flera saker har hänt sen hösten 2017 då jag cyklade runt och intervjuade självhushållare. Under vintern 2017-våren 2018 så har projektet varit i en formande- och skrivande fas. Detta har bland annat hänt…
• En ny webb har publicerats: www.intebaramorotter.se
• Projektet har öppnat upp för community-finansiering och fått flera nya mecenater
• Workshops har hållits i Skåne under april
• Varje vecka har ett inlägg publicerats på webben och på Facebook – där man kan följa vad som händer just nu i projektet
• Ett nytt reportage har publicerats på webben
• Första delen i en serie reportage har publicerats i tidningen Åter
Och nu börjar INTE BARA MORÖTTER skicka ut månadsbrev. Dah! Såklart, du läser det ju just nu. Men ville i varje fall poängtera att de här nyhetsbreven kommer skickas ut en gång i månaden. Det innehåller peppande ord till dig som självhushållare, inblick i vad som händer i projektet, information om workshops, länkar till reportage som har publicerats och inbjudningar till att vara med.


NYTT REPORTAGE: SJÄLVHUSHÅLLNINGENS DRIVKRAFTER DEL 1

Under 2017/2018 så har jag gått igenom intervjuer och foton från intervjuerna hösten 2017. Jag har tematiserat och hittat röda trådar att skriva om. Puh! Det tog tid, men nu är jag är bortskämd med material att använda mig av i skrivandet, vilket är härligt. Tematiseringen har resulterat i en första publicering i en reportageserie om självhushållningens drivkrafter.

Reportage #1 2018: Drivkrafter del 1
– Självhushållning är ett arbete att vara stolt över

Självhushållningens drivkrafter är många. I en reportageserie funderar jag på varför självhushållare från första början tog steget. Och varför de fortsätter. Kan en drivkraft vara själva arbetet? Och vad är det som människor egentligen behöver för att vara lyckliga? Bland fåren hos Carolina Dahlberg i Ulvarp, Småland, börjar utforskandet.

Läs hela reportaget här…


REPORTAGE I TIDNINGEN ÅTER NR 2/18

I senaste numret av Åter, nr 2/18, så hittar ni del 1 i en serie reportage från INTE BARA MORÖTTER. Texterna är redigerade varianter av de reportage som redan publicerats på www.intebaramorotter.se.

Inte bara morötter, 1:
Vad är självhushållning?
Sofia Nygren
“Självhushållning och självförsörjning är två begrepp som används flitigt för att beskriva människor som bor på landsbygden och producerar egen mat. Men vad är egentligen en självhushållare? Finns det någon riktlinje för vad eller hur mycket människor behöver producera för att kunna kalla sig för självhushållare? Och vad menas egentligen med frågan: Men hur självförsörjande är ni då? Här försöker jag reda ut begreppen tillsammans med självhushållarna Daniel Larsson från Näshulta, Daniel Hägerby från Södra Skärshult och Isabelle Nilsson från Grytgöl, som jag besökte på min resa…”

Läs om och beställ Åter nr 2/18 här…


TILL DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ATT BLI INTERVJUAD I PROJEKTET…

Nyfiken på att vara med? INTE BARA MORÖTTER följer ett 20-tal självhushållarna genom intervjuer, fotograferande och etnografiskt arbete. Hittills har 11 personer intervjuats i Södermanland, Östergötland och Småland. Det finns plats för några fler.

BOR DU I SÖRMLAND ELLER UPPLAND?

Under tre helger i juli och augusti så kommer INTE BARA MORÖTTER intervjua självhushållare i Sörmland och Uppland. Bor du i något av landskapen och vill vara med? Hör av dig.

Läs mer här…

FÖR ER SOM BOR PÅ ANDRA HÅLL I LANDET…

Först under 2019 så bjuder projektet in fler deltagare från Östergötland, Västmanland, Närke, Västergötland, Gotland och Skåne. Jag återkommer till er som har kontaktat mig som bor i landskapen ovan. Om ni vill vara med men inte hört av er, skicka iväg ett mail så får jag med er på intresselistan.

Läs mer här…


BOR DU I SÖRMLAND OCH VILL ARRANGERA ELLER GÅ PÅ WORKSHOP?

Helgen den 14-15 april 2018 så hölls det två workshops på Sambruket i Sösdala i Skåne. Nu under juli, augusti och september så öppnar jag upp för att hålla workshops i Sörmland.

WORKSHOP I AKTIVT HOPP

Torsdagen den 7 juni så bjuder INTE BARA MORÖTTER in till workshop.
Vad: Workshop i Aktivt Hopp
När: 7/6 kl 18-20
Var: Laxnegården i Laxne, Gnesta kommun i Sörmland.
Kostnad: Workshopen är gåvobaserad.

Läs mer om workshopen här…

VILL DU ORDNA WORKSHOP?

Under juli, augusti och september så öppnar jag upp för att hålla workshops i Sörmland. Workshop: Aktivt Hopp eller workshop: Inte bara morötter.

Läs mer om att ordna workshop här…


NY WEBB SOM ÖPPNAR UPP FÖR COMMUNITY-FINANSIERING

Nu finns nu en ny webb i projektet: www.intebaramorotter.se. Där kan vem som helst välja att stödja projektet finansiellt. Jag skriver och publicerar alla utforskande reportagen online utan en betalvägg eller krav på någon motprestation. De workshops och events som jag erbjuder ger jag också så långt det går som en gåva.


FLERA NYA MECENATER I PROJEKTET ?

Allra ödmjukast tack för alla donationer som kommit in hittills i projektet. Projektet har flera nya finansiella mecenater som donerat finansiella morötter, mat och husrum. Det är ni som gör att projektet kan fortsätta. Jag vill heller inte glömma att tacka alla de som har välkomnat mig in i sina hem, gett mig mat och berättat sina historier. Kära värdar, er generositet har gett mig mer än ni kan ana. De är påminnelser om att världen som jag önskar leva i redan finns därute.
Eva Perlskog – Gunnar Nygren – Anna Rosenhall – Anna Linell – Jannika Häggström – Annica Gustafsson – Åsa Åbom – Joel Dabrosin – Helena Styrbjörn – Carolina Dahlberg – Holma Folkhögskola – Åsa Viktorsson – Robin Gullstrand – Sambruket i Sösdala – Lilli Márton och Robert Márton – Isabelle Nilsson och Mikael Book – David Wetterbro – Katrin och Bo Schwere – Daniel och Johanna Hägerby – KRÅKEBOkollektivet – Maria Estling Vannestål – Madeleine Svensson och Nicklas Schenning – Matilda och Jon Forsärla – Mimmi Rosell – Daniel Larsson och Hanna Nordin
TACK ?
Eftersom det här är första gången jag tackar projektets mecenater officiellt med namn, så listar jag alla från första början. Om du vill stödja projektet men vara anonym – skriv ‘anonym’ när du ger din gåva.

Läs mer om att bli mecenat…


TILL SIST…

Du får det här nyhetsbrevet för att du någon gång under 2017-2018 har visat intresse för projektet INTE BARA MORÖTTER. Du har antingen 1) skrivit upp dig genom www.intebaramorotter.se 2) skrivit upp dig på workshops 3) kontaktat mig genom den gamla webben www.intebaramorotter.com 4) du är mecenat i projektet.
Om du önskar avprenumerera så kontakta mig så tar jag bort dig från listan. No worries!

Allt gott,
Sofia

Kategorier: Månadsbrev

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *