Hej alla självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och alla ni andra som ställer om!

Nu har häggen börjat blomma och kanotisterna börjat komma på riktigt hit till sjöarna där jag bor. Häromdan så var jag och en vän ute och skördade ormbunken strutbräken här i skogarna (utanför naturreservatet…) och provförädlade; några burkar mjölksyrning och några burkar hermetisering / inkokning. Björkarna har dock slutat sava nu, så tappningen har avslutats och hålen har täppts igen med en pinne. Men känns härligt att skördesäsongen har börjat på riktigt.Innehåll för brevet vecka 19:
  • HÄNDER JUST NU
  • REPORTAGE I SENASTE NUMRET AV ÅTER
  • TILL SIST…

HÄNDER JUST NU

Just nu så tar fortfarande projektplanering för andelsbiodlingen mycket tid. Jag har fått sätta skrivprocessen på vänt, då det är mycket praktiskt som ska hinnas med just nu med bina också. Den nästkommande perioden kommer mycket handla om att förbereda för intervjuer i Sörmland under juli och augusti. Och kanske att möjliggöra för månadsmecenater på www.intebaramorotter.se… Får se vad jag hinner med 🙂

Idag var dock Sörmlandsbygden på besök och intervjuade mig om INTE BARA MORÖTTER och självhushållning. Jätteroligt tycker jag. Jag försökte berätta en oretuscherad bild av verkligheten som självhushållare. Jag som person har en stor fördel när jag försöker tala klarspråk – just eftersom jag inte är en ”ensam galning” – utan faktiskt är en röst för väldigt många personer som har liknande tankar som jag. Så när frågan ställdes om varför självhushållning behövs, så kunde jag försöka få fram det absolut nödvändiga i varför en ska ställa om hela sitt liv och börja med självhushåll. Förhoppningsvis så kommer de tankarna med i artikeln. Artikeln publiceras i Sörmlandsbygden torsdagen den 17 maj.

I lördags satte jag spontant upp en kombuchabar när det var evenemangsdag i min bygd. I ett 1700-talstorp ett par kilometer bort i en kulturby så fick jag plats med ett bord och min kombucha. Ett härligt och roligt sätt att träffa folk i bygden – inte minst de andra försäljarna där i “Handelsboden Smedjan” som jag fick plats i. Bygden lever. Trots att jag bor nära Stockholm (alldeles för nära…) så har jag absolut inte något behov av att åka dit. Om jag räknar efter så har jag inte varit där på minst två år. Kan säga också att jag inte har någon princip av att inte åka dit – det har bara blivit så (om jag undantar tågbyte eller när jag skjutsade en släkting till ett sjukhusbesök).REPORTAGE I SENASTE NUMRET AV ÅTER

I senaste numret av Åter, nr 2/18, så hittar ni del 1 i en serie reportage om självhushållning från Inte bara morötter. De är redigerade varianter av de reportage som redan publicerats på www.intebaramorotter.se.

”Självhushållning och självförsörjning är två begrepp som används flitigt för att beskriva människor som bor på landsbygden och producerar egen mat. Men vad är egentligen en självhushållare? Finns det någon riktlinje för vad eller hur mycket människor behöver producera för att kunna kalla sig för självhushållare? Och vad menas egentligen med frågan: Men hur självförsörjande är ni då? Här försöker jag reda ut begreppen tillsammans med självhushållarna Daniel Larsson från Näshulta, Daniel Hägerby från Södra Skärshult och Isabelle Nilsson från Grytgöl, som jag besökte på min resa.”

Läs och beställ det senaste numret av Åter här


 

TILL SIST…

Kan också smygannonsera att jag i sommar förhoppningsvis om allt klaffar kommer agera gästlärare och hålla en heldagsworkshop på Holma folkhögskola under sommarkursen “Hållbarhet, journalistik och sociala medier”. Jättebra att kursen finns och blir av. Förhoppningsvis kan utformningen av INTE BARA MORÖTTER inspirera fler att skriva om omställningen som pågår i Sverige. Mer info kommer…

Läs om kursen här på Holma folkhögskolas sida


Tills vidare

Med kärlek och gröthjärtan gjorda av björksavssirap

// Sofia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *