Hej alla självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och alla ni andra som ställer om!

Nu är vi inne i början av maj och de flesta bisamhällen har hos mig fått sitt andra yngelrum. De som odlar skolar om plantor, sår för fullt på friland, sätter löken och potatisen. Jag hoppas kunna peta ner bondbönor i några rader bredvid potatisen. Då är jag nöjd och glad. Annars är det helt inomhus som gäller för mig nu, då björken är i full gång. Jag passar på att vara ute efter det har regnat. Så i måndags på 1 maj kunde jag äntligen göra vårkontrollen av bina.

Efter vårkontrollen så gick jag ut med andelsbiodling i de lokala facebook-grupperna. De 20 andelarna tog slut på 5 timmar! Shit alltså. Jag har också en kö med intresserade som inte fick plats och redan intresseanmälningar för nästa år. Det finns verkligen ett enormt sug efter andelsbiodling och andelsjordbruk, i varje fall här i östra Sörmland. Och steget från självhushållare till andelsjordbrukare är väldigt kort, det krävs bara några kupor eller lite odlingsyta, innan man kan leverera honung eller grönsaker till några i närområdet. Om ni är biodlare och är nyfikna på hur jag har lagt upp min andelsbiodling så kan ni läsa mer på Mälarmårdens andelsbiodling.Innehåll för brevet vecka 18:
  • HÄNDER JUST NU
  • WEBBEN UPPE IGEN EFTER TEKNISKT STRUL
  • NY PROJEKTPLAN 2018-2020
  • MÅNADENS DONATIONSMÅL HAR REDAN NÅTTS! ?
  • TILLFÄLLIG INSAMLING PÅ 700:- TILL BEGAGNAD MOBILTELEFON
  • VECKANS MECENATER
  • TILL SIST…

HÄNDER JUST NU

Just nu förbearbetar jag nästa reportage i serien Självhushållningens drivkrafter. Det kommer utspela sig på en gård i östra Småland, men mer än så berättar jag inte just nu. Annars har det blivit mycket projektplanering just nu. Samt att göra i ordning inomhus så att jag har trivsamma platser att vara på under inomhussäsongen (maj och juni). Bland annat har jag gjort i ordning ett skrivbord för finsnickeri av biramar i snickeriet. I onsdags insåg jag att den platsen ju var så trivsam så att jag också kunde sitta där och arbeta framför datorn. Utanför det vackra 9-glasiga fönstret så rinner bäcken. Och i snickeriet är det helt tyst. Inga kylskåp som brummar eller rör som låter. Det är också helt fritt från wifi. En bra grej ibland. Snart kommer nog bondens kor att börja gå utanför också. På skrivbordet så har jag också min trogna följeslagare; R2D2… eller nej, jag menar luftrenaren Airfree P100.

Just nu har jag “Talko” (självhushållande arbetsgemenskap) hos min vän Annica i Merlänna. För mig blir det hoffice, när de andra är ute och arbetar. Jag är glad och nöjd ändå och kan sköta markservicen åt arbetarna. Och det är så skönt att jag kan flytta runt kontoret och ibland få hänga med andra omställare. Jag vet att det på flera håll i landet finns självhushållande arbetsgemenskaper. För de som inte prövat så kan jag verkligen rekommendera det. Det är helt enkelt en grupp som går ihop och turas om att vara hos varandra och arbeta tillsammans. Arbetet blir ofta lustfyllt och bara roligt. Den som bjuder in är naturligt den som är “chef” och bestämmer vad som ska göras och hur det ska göras. De som kommer och hjälper till blir bara glad frivillig arbetskraft utan ansvar och känslor av stress över det som ska göras. Det blir dessutom mycket gjort under en dag. Talko är ett energifyllt inslag i det självhushållande livet, som gör att det egna påtandet på gården blir mindre betungande och ensamt. Om ni vill veta hur andra gör så vet jag att Permakultur Stjärnsund har haft talko / arbetsgemenskap ett bra tag. Om ni bor mer uppe i landet så vet jag att Skellefteåbygdens självhushållningsnätverk startar arbetslag i år

Läs mer här om hur Skellefteåbygdens självhushållningsnätverk lägger upp sina arbetslag

Här kan ni läsa mer om Talko på wikipedia


WEBBEN UPPE IGEN EFTER TEKNISKT STRUL

Den uppmärksamme har noterat att www.intebaramorotter.se legat nere under helgen (4-8 maj). Det här på grund av tekniskt strul – lite för hastigt och optimistiskt så utförde jag uppdateringar i fredags. Nu ska webben funka igen. Och den är dessutom både säkerhetsuppdaterad (SSL / HTTPS) och säkerhetskopierad. Hehe.


NY PROJEKTPLAN 2018-2020

I måndags skickade jag in ansökan till Natur&Kulturs litterära arbetsstipendium. Gallringsprocessen är förmodligen som att passera genom ett nålsöga, så jag har väldigt låga förväntningar. Men det var väldigt givande att skriva en projektplan igen och fundera på vart projektet ska ta vägen. Här är den korta projektbeskrivningen.

”Inte bara morötter” är ett utforskande projekt om livet som självhushållare på landsbygden i södra Sverige. Ett 20-tal personer följs i åtta olika landskap genom intervjuer, fotograferande och etnografiskt arbete under 2017-2019. Reportagen samlas i bokform.”

Det som förändrats i projektet är att antalet deltagare har begränsats till ett 20-tal; inklusive de 11 personer som redan intervjuats. Istället kan uppföljande besök med intervjuer komma att ske.  Hittills har 11 personer intervjuats i Södermanland, Östergötland och Småland. Projektet har rum för fler deltagare från Södermanland, Östergötland, Uppland, Västmanland, Närke, Västergötland och Gotland. Den uppmärksamme noterar att projektet tidigare var öppen för deltagare från hela landet. Det geografiska området har nu krympts till att innefatta de uppräknade landskapen. På så vis kan jag ta cykeln och hänga i ett eller flera landskap under 1-2 månader två gånger under 2018 och två gånger under 2019.

Läs en detaljerad tidsplan för 2018-2020 här med samtliga intervjuperioder och skrivperioder

Läs mer om Natur&Kulturs litterära arbetsstipendium


MÅNADENS DONATIONSMÅL HAR REDAN NÅTTS!

Tack för de donationer som kommit in under veckan! Månadens behov på 2200:- har redan nåtts, vilket möjliggör att jag på halvtid* ska kunna intervjua, skriva reportage och hålla workshops till och med juni 2018. ?

*Halvtidslön är 1350:- i månaden.


TILLFÄLLIG INSAMLING PÅ 700:- TILL BEGAGNAD MOBILTELEFON

Tillfällig insamling på 700:- med slutdatum 31 maj 2018
Inte bara morötter fick nu möjligheten att köpa in en Samsung Galaxy S4 för 700kr. Kan du stödja? Om målet nås så kommer INTE BARA MORÖTTER ge möjlighet för mecenater att följa resan runt hos självhushållare genom videokameran – vara en fluga på min axel på cykelturer, in i odlingarna, runt bland hönsen, kela med fåren. Alla mecenater som stödjer INTE BARA MORÖTTER med minst 50:- från 1 april 2018 – 1 september 2018 får följa med på resan runt på torp och gårdar i Sörmland under juli och augusti 2018.

Läs mer om donationer här

Är du självhushållare i Sörmland och vill få besök av INTE BARA MORÖTTER i sommar?

Läs hela INTE BARA MORÖTTERs önskelista här


VECKANS MECENATER ?

Holma Folkhögskola – Gunnar Nygren


TILL SIST…

Mitt personliga brev till Natur&Kulturs projektansökan för litterära arbetsstipendium.

Hej.
Om ni väljer att stöda projektet ”Inte bara morötter” så gör ni ett modigt val. För jag är ett oskrivet kort.
Jag har inte publicerat något under mitt yrkesliv. Jag har aldrig ens försökt att publicera något, trots att jag skrivit hela livet. Jag har istället hängett mig åt den självhushållande tråden. Men det här gör också att jag har format mig själv till någon som kan berätta berättelsen om livet som självhushållare. Någon som kan komma nära inpå människor som strävar efter oberoende från samhället vi lever i. Någon som är trovärdig. Någon med ett annat perspektiv på civilisationsprojektet. Någon som skriver med jord under naglarna. För jag strävar inte efter självändamålet ”att publicera något”, ”bli ett namn” eller ”komma någon vart”. Det kan förmodligen låta högtravande – men jag ser mig som någon som är i tjänst för världen. Jag är ingen. Jag är många.


Tills vidare

// Er röst i världen,

Sofia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *