Hej alla självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och alla ni andra som ställer om!

Nu har verkligen värmen kommit på allvar här i Sörmland och förmodligen hos er också ute där ni bor i landet. Här har sälgen börjat blomma och bina hämtar nektar därifrån. I sjön så leker gäddorna i en översvämmad liten vik in i en hage. Storlomsparet har kommit tillbaka, så också tranorna. Isen har precis gått bredvid bäverboet och förra veckan såg jag bävern som var ute och tog en simtur. Dopp i sjön har också min mamma börjat ta, som älskar de kalla baden. Allt som allt – vår. Med det så kommer också vårbruket. Om ni inte redan har börjat sått på friland så gör ni det nu. Det ni förkultiverat behöver planteras om. Hur ska allt få plats? Det är alltid frågan…

Blåsipporna och vitsipporna har kommit på riktigt nu.


Innehåll för brevet vecka 17:
  • HÄNDER JUST NU
  • REPORTAGE I NÄSTA NUMMER AV TIDNINGEN ÅTER
  • UPPSTARTSMÖTE AV OMSTÄLLNINGSBYRÅN
  • INTRESSE AV VIDEODAGBOK FRÅN RESAN RUNT PÅ GÅRDAR I SÖRMLAND?

HÄNDER JUST NU

Jag hade en härlig helg utomhus – men vårvädret ger konsekvenser för kroppen så just nu är jag sjuk i allergi. Arbetar på lågvarv med inte bara morötter. Fortsätter med efterbearbetning av foton och intervju med Robin Gullstrand och Åsa Viktorsson från sambruket i Sösdala i Skåne.

Hasselpollen. Överblommad nu, men i dess ställe kommer det fruktade björkpollenet…

Förutom inte bara morötter så kommer jag under veckan förhoppningsvis att kunna arbeta en del med biodlingen. Vill stöka undan praktiskt arbete utomhus innan björkpollenet ger för höga halter. Förbereder också för att gå ut med inbjudan till andelsbiodling i nästnästa vecka. 

Och till sist en rolig sak som händer i inte bara morötter: projektets första tryckta reportaget kommer att publiceras i tidningen Åters majnummer.


REPORTAGE I NÄSTA NUMMER AV TIDNINGEN ÅTER

I nästa nummer av tidningen Åter så kommer den första delen i en serie reportage att publiceras. Liknande den webbpublicerade reportageserien på www.intebaramorotter.se så är också dessa utforskande reportage om självhushållningens skäl och själ. Reportagen baserar sig på intervjuer med självhushållare som jag besökt på mina cykelturer runt om i landet.

”Självhushållning och självförsörjning är två begrepp som används flitigt för att beskriva människor som bor på landsbygden och producerar egen mat. Men vad är egentligen en självhushållare? Finns det någon riktlinje för vad eller hur mycket människor behöver producera för att kunna kalla sig för självhushållare? Och vad menas egentligen med frågan: Men hur självförsörjande är ni då? Här försöker jag reda ut begreppen tillsammans med självhushållarna Daniel Larsson från Näshulta, Daniel Hägerby från Södra Skärshult och Isabelle Nilsson från Grytgöl, som jag besökte på min resa…”

Publiceras i Tidningen Åter runt den 9 maj 2018.

>> Läs mer om Åter här…

Nummer 1/2018 av tidningen Åter. Inte bara morötters reportage kommer publiceras i nummer 2/2018 av Åter.


UPPSTARTSMÖTE AV OMSTÄLLNINGSBYRÅN

I veckan så var jag med i uppstartsmöte av OMSTÄLLNINGSBYRÅN – ett nätverk av personer som alla vill berätta berättelsen om Omställning. Där har INTE BARA MORÖTTER sin givna plats som ramen för berättelser om livet som självhushållare. OMSTÄLLNINGSBYRÅN har uppkommit i tomrummet efter Landets Fria Tidning och vill bli en samlingsplats för berättelserna om det nya som växer fram i Sverige. Förhoppningsvis så kan berättelserna inspirera fler att följa med på omställningsresan – ett positivt omställningsinitiativ i Luleå kan inspirera initiativ i Lund.

Ska bli spännande att se vart det här tar vägen. Jag håller er uppdaterade.


INTRESSE AV VIDEODAGBOK FRÅN RESAN RUNT PÅ GÅRDAR I SÖRMLAND?

Under juli och augusti så kommer jag med INTE BARA MORÖTTER att cykla runt till torp och gårdar i Sörmland. Ett möjlighet för mecenater kan vara att få följa med på den resan genom en videodagbok – få vara en fluga på min axel och följa med på cykelturer, in i odlingarna, runt bland hönsen, kela med fåren och får ta del av livet som självhushållare.

MEN – för det behöver projektet en mobilkamera som kan filma hyggligt. Min egna iPhone 4 räcker inte till, haha. Har du en mobiltelefon med bra videoinspelning som ligger och skräpar? Eller kan du stödja inköp av en? Projektet fick precis möjligheten att köpa in en Samsung Galaxy S4 för 700kr. Så om du tycker det är en bra idé, så kan du stödja inköp av en mobiltelefon. Eller donera en telefon med bra videoinspelning – om du har en att avvara. Alla mecenater som stödjer INTE BARA MORÖTTER med minst 50:- från 1 april 2018 – 1 september 2018 får möjligheten att följa projektet i videodagsboksform runt på torp och gårdar i Sörmland 2 juli – 26 augusti 2018. Förutsatt att projektet får tag på en mobiltelefon med bra videokamera då. Tar också tacksamt emot telefonhållare till cykeln eller andra “filma-sig-själv”-attiraljer.

>> Läs mer om donationer här

>> Är du självhushållare i Sörmland och vill få besök av INTE BARA MORÖTTER i sommar?

>> Läs hela INTE BARA MORÖTTERs önskelista här


Allt gott!

// Sofia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *