VECKA 15: NYTT REPORTAGE!

Hej alla självhushållare, andelsjordbrukare, månskensbönder, grönsaksodlare, utflyttare, självförsörjare, tillsammanshushållare, sambrukare, kärngårdare, permakulturister, omställare, småbrukare och andra som ställer om!

HÄNDER JUST NU

Just nu så möter jag våren i Skåne. Sitter just nu på tåget påväg ner. Den här veckan så har jag förberett för intervju och två workshops som jag kommer hålla imorgon och på söndag. Fick en fin inbjudan av Sambruket i Sösdala som jag inte kunde tacka nej till. <3

På fredag eftermiddag hänger jag med sambruket och fotograferar. På lördag leder jag workshop: Aktivt Hopp. På söndag intervjuar jag Åsa och Robin som är med i Sambruket i Sösdala. Förhoppningsvis kan intervjun också bli en podd som släpps i framtiden… Håll utkik. Intervjun är i varje fall del av reportageserien om självhushållningens skäl och själ. På eftermiddagen så leder jag workshop / samtalscirkel: Inte bara morötter, där vi samtalar om de inre aspekterna av självhushållning. Ses vi där?

>> Läs mer här om workshops

I annat fall så kommer rapport nästa vecka 🙂

NYTT REPORTAGE: DRIVKRAFTER DEL 1

– Självhushållning är ett arbete att vara stolt över

Självhushållningens drivkrafter är många. I en reportageserie funderar jag på varför självhushållare från första början tog steget. Och varför de fortsätter. Kan en drivkraft vara själva arbetet? Och vad är det som människor egentligen behöver för att vara lyckliga? Bland fåren hos Carolina Dahlberg i Ulvarp, Småland, börjar utforskandet.

>> Läs hela reportaget här

TILL PROJEKTETS NUVARANDE OCH BLIVANDE MECENATER

Projektet tar tacksamt emot både finansiella gåvor och andra gåvor – men bara om du ger med rätt intention.

RÄTT INTENTION

Med de här intentionerna så kan du ge en gåva: 1) För att du tror på projektet och vill stödja det 2) För att du tror på mitt – Sofia Nygrens – arbete och vill stödja det 3) För att du vill att andra ska ha fått en upplevelse eller erfarenhet som du har fått; av att läsa ett reportage, av att bli intervjuad eller av att deltagit i en workshop.

FEL INTENTION

Om du har dessa intentioner med att ge så önskar jag – vänligt men bestämt – att du inte ger en gåva till projektet: 1) För att du vill ”göra rätt för dig” 2) För att du vill vara snäll mot mig som står bakom – Sofia Nygren 3) För att du känner dig tvungen eller tror att det förväntas av dig

Tack för visad hänsyn!

Såhär blir du en mecenat:

Donera genom Swish (073-8131559), sätt över direkt på bankkonto (9159-063175-9 Skandiabanken) eller donera genom PayPal. Ange gärna ‘Inte bara morötter’. Skriv ‘anonym’ om du önskar ge donationen anonymt. Ange också din epost om du önskar få månadsbrev med info om vad som händer i projektet.

>> Läs mer om att bli mecenat här

TILL SIST….

Så vill jag dela med mig av ett svar jag skrev i veckan till en läsare. Hon undrade i vilket syfte jag öppnade upp för gåvor i projektet, och det gav mig en möjlighet att själv fundera ett varv till kring det.

FRÅGA: Du söker ekonomiska månadsgivare i syfte att finansiera workshops, fortsätta skriva som ett komplement till eget självhushållande?

SVAR:
”Varför är du olycklig? För att 99,9 procent av allt du tänker och gör är knutet till dig själv – ett själv som inte finns.”

– Wei Wu Wei, Ask the awakened

Jag kände att jag behövde citera författaren Wei Wu Wei för att svara på din fråga. Jag försöker nämligen i projektet att utforska den 0,1 procenten av det jag gör som inte är knutet till mig själv – ett själv som inte ens finns enligt Wei Wu Wei. Att öppna upp för att ta emot donationer i utforskandet är inte för att finansiera mitt självhushållande, och absolut inte för att ”tjäna pengar” eller ”tigga till mig” allmosor.

Om någon vill ge så att utforskandet kan fortsätta så tar jag tacksamt emot det. Men inte om du ger för att vara snäll mot mig eller för att ”göra rätt för dig”. Utan bara om du på riktigt känner att projektet talar till dig och du genuint önskar att andra ska få uppleva det som du har fått (när du t.ex. blivit interjvuad, läst ett reportage eller varit med på en workshop).

Vill också säga att ”eget självhushållande” för mig just nu är att hjälpa andra i självhushållningssysslor. Förutom att jag lever väldigt enkelt med minimalt med konsumtion och äter enkelt av så lokala och bra producerade råvaror som möjligt. Eftersom jag reser runt en del så har jag inte möjlighet, just nu, att odla själv eller ha djur. Har gjort allt sådant tidigare, men har behövt tillfälligt pausa på grund av hälsoskäl. Förutom biodlingen – den har jag kvar 🙂

Vill också tacka för din fråga.  Det gav mig utrymme att fundera en vända till på varför.

INTE BARA MORÖTTERS MECENATER ?

Den här månaden har projektet fått flera nya finansiella mecenater som har gett generösa donationer. TACK. Det är ni som gör att utforskandet kan fortsätta. Eftersom det här är första gången jag tackar projektets mecenater officiellt med namn, så listar jag alla från första början. Om du vill stödja projektet men vara anonym – skriv ’anonym’ när du ger din gåva. Mecenaterna listas utan inbördes ordning.

Eva Perlskog – Anna Rosenhall – Anna Linell – Jannika Häggström – Annica Gustafsson – Åsa Åbom – Joel Dabrosin – Matilda Forsärla – Helena Styrbjörn – Carolina Dahlberg – Gunnar Nygren – Maria Estling Vannestål

TACK!

Jag vill heller inte glömma att tacka alla de som har välkomnat mig in i sina hem, gett mig mat och berättat sina historier. Kära värdar, er generositet har gett mig mer än ni kan ana. De är påminnelser om att världen som jag önskar leva i redan finns därute.

Lilli Márton och Robert Márton – Isabelle Nilsson och Mikael Book – David Wetterbro – Katrin och Bo Schwere – Daniel och Johanna Hägerby – Carolina Dahlberg – KRÅKEBOkollektivet – Maria Estling Vannestål – Madeleine Svensson och Nicklas Schenning – Matilda och Jon Forsärla – Mimmi Rosell – Daniel Larsson och Hanna Nordin

TACK ?

 

“If the world is to be healed through human efforts, I am convinced it will be by ordinary people, people whose love for this life is even greater than their fear. People who can open to the web of life that called us into being.”
– Joanna Macy

Allt gott,
// Sofia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *